"SVE IMA SVOJE GRANICE": Ambasador Rusije o postupcima Amerike i NATO

Novosti onlajn

15. 01. 2022. u 20:48

PREGOVORI Rusije sa Amerikom i NATO za sada nisu dali rezultate, a njihov nastavak zavisi od odgovora na ruske predloge, rekao je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

СВЕ ИМА СВОЈЕ ГРАНИЦЕ: Амбасадор Русије о поступцима Америке и НАТО

Foto: Printskrin

- Treba priznati da razgovori sa SAD i NATO održani prošle nedelje za sada nisu dali suštinski rezultat. Očekujemo od Vašingtona i Brisela pisani odgovor na nacrt sporazuma. Na osnovu toga ćemo doneti odluku o svrsishodnosti daljeg zajedničkog rada“, rekao je ruski diplomata za časopis „Njuzvik“.

On je dodao da je Rusija spremna da razmotri predloge druge strane.

- Što se tiče situacije u Ukrajini to pitanje nije bilo deo agende rusko-američkih razgovora u Ženevi, a na sastanku sa predstavnicima NATO je usput pomenuto - dodao je ambasador.

Antonov je konstatovao da se posle raspada SSSR situacija po pitanju bezbednosti u Evropi drastično pogoršala.

- Pet talasa proširenja NATO doveli su do toga da su danas jedinice Alijanse došle tik do naših granica. Nastavak prodora Severnoatlantskog pakta na Istok jedna je od glavnih pretnji po nacionalnu bezbednost Rusije - rekao je on u intervjuu koji je na sajtu objavila ruska ambasada.

Za Rusiju su neprihvatljivi napori NATO da pod svoj kišobran stave bivše sovjetske republike jer to vodi razmeštanju raketnih sistema i drugog naoružanja koje predstavlja direktnu pretnju našoj zemlji, dodao je diplomata.

Kao rezultat toga višestruko će se povećati rizici od eskalacije i direktnog vojnog sukoba u regionu i van njega, ocenio je on.

- Sve ima svoje granice, mi smo, izgleda, na ivici ambisa - zaključuje Antonov.

Podsetimo, Moskva je u decembru uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi. U Briselu je u sredu održana sednica Saveta Rusija-NATO koji je bio nastavak rusko-američkih pregovora o bezbednosnim garancijama održanim 9-10. januara u Švajcarskoj.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (2)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina