ŠEF NATO: Pristupanje Švedske i Finske išlo bi brzo, spremni za ragovor sa Rusijom

Tanjug

13. 01. 2022. u 20:39

PRISTUPANjE Švedske i Finske NATO-u može ići veoma brzo ako ove zemlje odluče da apliciraju, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu.

ШЕФ НАТО: Приступање Шведске и Финске ишло би брзо, спремни за раговор са Русијом

Foto: Tanjug/AP

-Finska i Švedska su veoma bliski partneri. Oni su partneri sa širokim mogućnostima. Radili smo zajedno sa njima, vežbali smo zajedno sa njima, zajedno smo trenirali sa njima, rekao je Stoltenberg.

Oni ispunjavaju NATO standarde u vecćini oblasti, imaju veoma dobro organizovane i dobro vođene odbrambene i bezbednosne institucije, istako je on.

-Tako da su po mnogo čemu, naravno, veoma bliski NATO-u u svim aspektima. Dakle, u tom smislu, ovo može da prođe veoma brzo ako odluče da apliciraju. Ali na kraju dana, ovo će biti politička odluka koju moraju doneti Švedska i Finska ako žele da apliciraju. I mislim da je to politička odluka među 30 saveznika, kazao je Stoltenerg.

Finska i Švedska su članice EU, ali su vojno neutralne i nisu ušle u NATO.

Foto: EPA

 

 

NATO SPREMAN ZA RAZGOVOR SA MOSKVOM

NATO je spreman da “stavi konkretne (bezbednosne) predloge na sto“ za dalji razgovor sa Moskvom, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu.

-Istakli smo put napred, proces, zatim pitanja o kojima bi se razgovaralo i kako da se sastanemo i uključimo u dijalog, rekao je Stoltenerg, preneo je TASS.

Rusija nije bila u poziciji na sastanku da odgovori na predloženi put napred, ali se nadam da će se oni vratiti i složiti, istakao je oni.

-Takođe smo jasno stavili do znanja da smo spremni da stavimo konkretne predloge na sto, a zatim da o njima razgovaramo sa Rusijom, kazao je Stoltenerg.

 

BONUS VIDEO - KAD DRŽAVA BRINE O ŠAMPIONIMA! Kako su se nizali uspesi Srbije u 2021.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku