ŠVEDSKA ZVECKA ORUŽJEM NA BALTIKU: Ostrvo udaljeno svega 300 km od Kainjingrada postalo važan vojni adut

Tanjug

13. 01. 2022. u 19:18

ŠVEDSKA vojska saopštila je danas da pojačava svoje vidljive aktivnosti na ostrvu Gotlandu u Baltičkom moru.

ШВЕДСКА ЗВЕЦКА ОРУЖЈЕМ НА БАЛТИКУ: Острво удаљено свега  300 км од Каињинграда постало важан војни адут

Foto: Tanjug/AP

Gotland, najveće ostrvo u Švedskoj, je strateški važno i nalazi se oko 330 kilometara od Kalinjingrada, sedišta Baltičke flote Rusije, preneo je Rojters.

U 2019. Švedska je rasporedila na na tom ostrvu ažurirani protivraketni odbrambeni sistem zemlja-vazduh.

General-potpukovnik Majkl Klason, načelnik zajedničkih operacija u Oružanim snagama, rekao je britanskoj agenciji da trupe od danas patroliraju lukom i aerodromom Visbija, glavnog grada Gotlanda.

Švedska nije članica NATO, ali ima bliske veze sa atlantskim savezom i jača svoje oružane snage nakon decenija zanemarivanja u jeku povecćane zabrinutosti zbog ruskog "zveckanja oružjem" u regionu Baltičkog mora, navela je agencija.

Foto: printskrin Jutjub

 

Klason je izjavio da je operacija na Gotlandu pokrenuta ulaskom ruskih desantnih brodova u Baltičko more ove nedelje i nakon višegodišnjeg pogoršanja bezbednosnih uslova, uključujući i neposrednu geografsku okolinu Švedske.

-Nedavni bezbednosni razvoj i tenzije na nivou bezbednosne politike nisu promenili tu sliku, već su je pojačali, rekao je on, dodajući da su oružane snage nedavno zabeležile ekspanziju stranih ofanzivnih sposobnosti u blizini Švedske.

-Ruski desantni brodovi su primer takve ofanzivne sposobnosti, pojasnio je Klason, navodeći da su brodovi prošli kroz moreuz Veliki Belt i produžili u Baltičko more.

Klason je rekao i da oružane snage preduzimaju akcije u drugim delovima Švedske kao odgovor na nedavne ruske poteze, ali je odbio da iznese detalje.

 

BONUS VIDEO - KAD DRŽAVA BRINE O ŠAMPIONIMA! Kako su se nizali uspesi Srbije u 2021.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!