REPUBLIKANCI OPTUŽUJU FAUČIJA: Dokumenti pokazuju da je možda sakrio informacije o poreklu korona virusa

P. Z. S. / Sputnjik internešnl

11. 01. 2022. u 20:43

NEDAVNO objavljeni dokumenti otkrivaju da je glavni medicinski savetnik Bele kuće dr Entoni Fauči možda sakrio informacije o laboratorijskom poreklu COVID-a, napisala su u utorak dva republikanska kongresmena u pismu sekretaru za zdravstvo i ljudske usluge Gzavijeu Beseri.

РЕПУБЛИКАНЦИ ОПТУЖУЈУ ФАУЧИЈА: Документи показују да је можда сакрио информације о пореклу корона вируса

Foto: AP

-Objavili smo nikada ranije viđene mejlove koji pokazuju da je dr Fauči možda sakrio informacije o #COVID19 koje potiču iz laboratorije u Vuhanu i namerno umanjio mogućnost teorije curenja iz laboratorije, rekli su kongresmeni Džejms Komer i Džim Džordan u poruci na Tviteru. "[Mi] želimo da Fauči pod zakletvom. Vreme je za odgovore."

Izvodi iz mejlova otkrivaju da je dr Fauči upozoren na dve stvari: mogućnost da je virus COVID-19 procurio sa Instituta za virusologiju u Vuhanu i mogućnost da je virus namerno genetski izmanipulisan, napisali su Komer i Džordan u svom pismu.

-Imperativ je da istražimo da li su ove informacije prenete ostatku vlade i da li bi te informacije promenile odgovor SAD na pandemiju, napisali su kongresmeni.

Komer i Džordan su zvanično zatražili intervju sa Faučijem, na zapisnik, i transkribovani razgovor kako bi razgovarali o informacijama.

Nakon što je prošle godine poslala misiju za utvrđivanje činjenica u Vuhan, Svetska zdravstvena organizacija je zaključila da je curenje iz laboratorije „izuzetno malo verovatno“. Stručnjaci SZO rekli su da se virus na ljude preneo sa životinja koje su možda konzumirale slepe miševe.

U oktobru, američke obaveštajne službe objavile su deklasifikovani izveštaj o poreklu COVID-19, zaključivši da virus nije razvijen kao biološko oružje. Obaveštajna zajednica je i dalje podeljena po pitanju najverovatnijeg porekla virusa.

Sama Kina je više puta demantovala teorije o curenju iz laboratorije.

BONUS VIDEO - VELIKI USPEH SRBIJE: U 2021. godini otvoreno je čak 18 fabrika, a započeta je izgradnja 6 novih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati