CENE URANIJUMA SKAČU: Nemiri u Kazahstanu dižu cenu nuklearnog goriva

Novosti online

06. 01. 2022. u 20:01

CENE uranijuma naglo su porasle na svetskim tržištima posle nemira u Kazahstanu, najvećem svetskom snabdevaču tog nuklearnog goriva.

ЦЕНЕ УРАНИЈУМА СКАЧУ: Немири у Казахстану дижу цену нуклеарног горива

Pogoni na atome ne zagađuju životnu sredinu / Foto EPA

Cena uranijuma na svetskim tržištima skočila je za osam odsto u sredu, kada su izbili nemiri u Kazahstanu, na 45,25 dolara za funtu, a porasla je i vrednost kompanija koje se bave uranijumom u Kanadi i Australiji, piše Blumberg.

Kazahstan proizvodi oko 40 odsto svetske produkcije uranijuma, pa je u strahu od nestašice usled nemira skočila cena, navodi Džonatan Hinze iz kompanije za istraživanje tržišta „Ju-Iks-Si“.

Stručnjaci podsećaju da je cena uranijuma naglo skakala i u periodu od avgusta do septembra, kada je dostigla 50,8 dolara, jer su velike državne kompanije u Kanadi i EU rekonstruisale ulaganja u energiju.

Blumberg navodi i da je nuklearno gorivo imalo i veliki skok cene tokom septembra, kada je zabeležen mesečni porast od 24 odsto, što je najviše od 2008. godine. Taj rast izazvan je predviđanjima da će nuklearna energija doživeti renesansu, jer vlade žele da zamene fosilna goriva.

Iako trenutno nema nestašice uranijuma, niti zatvaranja nuklearnih elektrana zbog toga, uloga koju Kazahstan ima na tom tržištu može se porediti sa ulogom Saudijske Arabije na tržištu nafte, navode analitičari iz kompanije „Ju-Iks-Si“.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije