FRANCUSKI NOVITETI U NOVOJ GODINI: Zabranjeno uništavanje neprodate robe, ubijanje muških pilića i kastriranje prasića

G. ČVOROVIĆ/ Od stalnog dopisnika: PARIZ

01. 01. 2022. u 12:17

FRANCUZE od nove godine čekaju mnoge novosti, a među njima su i zabrane uništavanja neprodatih neprehrambenih proizvoda, ubijanja muških pilića i kastriranja prasića bez anestezije.

ФРАНЦУСКИ НОВИТЕТИ У НОВОЈ ГОДИНИ: Забрањено уништавање непродате робе, убијање мушких пилића и кастрирање прасића

Foto: EPA

Velike kazne od 1. januara predviđene su za sva preduzeća koja uništavaju neprodatu robu koja se ne koristi u prehrambene svrhe. To se odnosi na elektronske proizvode, tekstil, nameštaj, sredstva za higijenu i slično. Na ovaj način, godišnje se izgubi dve milijarde evra. Nove mere namenjene su protiv rasipanja, a ko se baš namerio da uništava, moraće to da uradi isključivo recikliranjem.

Francuska se od Nove godine, takođe, pridružuje Nemačkoj u zaštiti muških tek izleglih pilića, zabranom njihovog uništavanja, mlevenjem ili ubijanjem gasom. Procenjuje se da svake godine na ovaj način strada 50 miliona muških pilića, jer se smatraju nerentabilnim. Čuvaju se samo buduće koke koje nose jaja. Od sada će biti samo dozvoljena posebna tehnika utvrđivanja pola u jajetu.

Takođe, biće zabranjena i kastracija prasića naživo, bez anestezije. Moći će da se koristi i vakcina koja zaustavlja proizvodnju steroida zbog kojih meso nekima koji ga konzumiraju ima neprijatan miris.

BONUS VIDEO:

EKSKLUZIVNO! NOVOGODIŠNjI INTERVJU PREDSEDNIKA VUČIĆA ZA "NOVOSTI"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku