RUSKI VOJNI STRUČNJAK TVRDI: Salva „Cirkona“ garantovano probija odbranu svakog protivnika

Novosti onlajn

26. 12. 2021. u 07:39

PLOTUNSKO lansiranje hipersoničnih raketa „Cirkon“ garantuje probijanje protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane svakog protivnika, rekao je ruski vojni ekspert Viktor Murahovski za televiziju „Zvezda“.

РУСКИ ВОЈНИ СТРУЧЊАК ТВРДИ: Салва „Циркона“ гарантовано пробија одбрану сваког противника

Foto: Press-služba Minoboronы RF

- Plotunska lansiranja se izvode kako bi se testirale opcije za borbenu upotrebu naoružanja. Znamo da su izvođena plotunska lansiranja interkontinentalnih balističkih raketa i protivbrodskih raketa prethodnih generacija. Sada je izvedeno plotunsko lansiranje najnovijeg hipersoničnog sistema 'Cirkon' koji može da uništava i nadvodne i obalske mete - rekao je Murahovski.

Kako je istakao, salva raketa obezbeđuje grupni i masovni napad na složene mete, zaštićene sisteme PVO i PRO.

- Ako obratimo pažnju na more i vrste meta, vidimo da najmoćniju zaštitu imaju udarne grupe nosača aviona... Imaju sisteme PVO i PRO dugog, srednjeg i kratkog dometa, odnosno ešalon odbranu - pojasnio je stručnjak.


Murahovski ističe da je mnogo lakše oboriti jednu raketu, a kada se izvodi plotunsko lansiranje sa jednog nosača ili masovno lansiranje sa nekoliko nosača probijanje sistema PRO i PVO je potpuno rešiv zadatak. Sa druge strane, kopneni sistemi PRO i PVO pokrivaju, pre svega, visoko precizno oružje i komandni centar.

- Masovna, plotunska lansiranja sa svakog nosača, masovni napadi sa naše brodske grupe takođe će garantovano probiti takav sistem PRO i PVO i uništiti zacrtane mete - konstatovao je vojni stručnjak.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da je 24. decembra ujutru izvedeno testiranje plotunskog lansiranja raketa hipersoničnog sistema „Cirkon“ koje je uspešno prošlo.

„Cirkon“ je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere uz pomoć sopstvenog potiska motora tokom čitave rute. Ona može podjednako efikasno da pogađa ciljeve na kopnu i na vodi. Rakete „Cirkon“ mogu da dostignu brzinu do devet maha (preko 10.000 kilometara na sat), a njihov domet je preko 1.000 kilometara. Planirano je da ovim raketama budu naoružane podmornice i brodovi.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

RUSI NA TVITERU POSTAVILI VIDEO IZ SRBIJE: "Čuvar reda" u Kraljevu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi