POROŠENKO NAPUSTIO ZEMLJU: Nekadašnji predsednik Ukrajine odbio da primi sudski poziv i stigao na poternicu

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

22. 12. 2021. u 22:51

U Kijevu je najavljeno da će u četvrtak za Petrom Porošenkom, bivšim ukrajinskim predsednikom, biti raspisana poternica.Krajem prošle nedelje on nije hteo da primi poziv istražnih organa koji ga sumnjiče za ratno profiterstvo, već je otputovao u Istanbul, a zatim u Varšavu. Porošenku nameravaju da sude zbog toga što je trgovao ugljem 2014. godine sa separatistima u Donbasu.

ПОРОШЕНКО НАПУСТИО ЗЕМЉУ: Некадашњи председник Украјине одбио да прими судски позив и стигао на потерницу

Porošenko u Donbasu / Foto AP

Porošenko je sada lider partije Evropska solidarnost i namerava da se ponovo kandiduje na narednim predsedničkim izborima. Zbog toga jedan broj politikologa u Kijevu smatra da su sadašnji predsednik Vladimir Zelenski i Petar Porošenko krenuli u međusobni rat jer obojica imaju niske rejtinge popularnosti.

Iz partije Evropska solidarnost saopštavaju da njihov lider Porošenko nije pobegao, već je imao ranije planirane obaveze. Navodno da je u Istanbulu trebalo da se sretne sa patrijarhom Vartolomejom koji je svojevremeno ukrajinskim raskolnicima dao "krnji tomos". A u Varšavi, kako je rečeno, Porošenko ima sastanke sa brojnim političarima.

Upravo iz glavnog grada Poljske podseća Zelenskog da je on snimao filmove u Moskvi i slikao se na Crvenom trgu. Porošenko kaže i da je njegov sin bio na frontu, dok je u isto vreme Zelenski četiri puta izbegavao da primi vojni poziv.

Ukrajinski državni tužilac Irina Venediktova tvrdi kako se protiv Porošenka mogu pokrenuti postupci za dvadesetak krivičnih dela. Od toga je šest vezano za korupciju.

Ali sada je glavni Porošenkov greh što je sa Luganskom i Donjeckom samoproglašenom republikom trgovao ugljem 2014. i 2015. godine. Napadaju ga da je kupujući ugalj davao novac separatistima, pa se to tretira kako finansiranje terorizma.

Zbog sličnog "greha" vlasti optužuju i Viktora Medvečuka, lidera opozicione partije Opoziciona platforma - Za život. Za razliku od Porošenka koji dok je bio predsednik Ukrajine nije hteo da pregovara sa predstavnicima Donbasa, Viktor Medvedčuk se otvoreno zalaže za normalizaciju odnosa sa Moskvom i davanje prava Rusima koji žive na Donbasu.

- Slučaj Porošenka ne može da izazove nikakvu krizu u zemlji - komentarisao je Zelenski u Kijevu. - Kod nas postoje grupe oligarha koje prvenstveno misle o svojim a ne državnim interesima.

DIJALOGOM DO REŠENjA

SADA kada je potpuno svestan da u Ukrajinu Amerika neće slati svoju vojsku, Vladimir Zelenski pokušava da dokaže kako i on vidi jedini put za rešenje krize tako što će sesti za pregovarački sto. On sada poručuje da je spreman u svako vreme da se sretne sa Putinom i pregovara sa njim. U Kremlju nemaju ništa protiv, ali kažu da o Donbasu mora da razgovara sa predstavnicima Luganske i Donjecke oblasti. A što se tiče Krima, za Ruse je to pitanje rešeno zauvek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024