CENA GASA UZLETELA NEBU POD OBLAKE: Blizu 2.200 dolara za hiljadu kubnih metara

Tanjug

22. 12. 2021. u 07:48

CENA gasa na evropskom trgovanju zaključena je sinoć na novom rekordnom nivou svih vremena, približivši se cifri od 2.200 dolara za hiljadu kubnih metara.

ЦЕНА ГАСА УЗЛЕТЕЛА НЕБУ ПОД ОБЛАКЕ: Близу 2.200 долара за хиљаду кубних метара

Foto AP

Kako prenosi agencija Tass, pozivajući se na podatke sa londonske berze ICE, cena januarskih fjučersa na TTF čvorištu u Holandiji zaključena je na 2.190,4 dolara za hiljadu kubika, odnosno na 187,47 evra po MWh, što je skok od 27 posto na dnevnom nivou.


Cena gasa u Evropi je od decembra 2019. uzletela 15,5 puta, a u odnosu na prošlu godinu je skočila za 9,8 puta.

Zamenik predsednika Upravnog odbora Gasprom holdinga Famil Sadigov izjavio je da ruski gasni div očekuje da će cene gasa postepeno opadati u naredne dve godine, ali će ostati iznad nivoa pre kovida.

- Zasada raspolažemo konsenzusnom prognozom brojnih analitičara, prema kojoj će u periodu 2022-2024. cene gasa na svetskim tržištima postepeno pasti sa sadašnjih rekordnih nivoa, ali će ostati znatno viša u odnosu na nivoe pre kovida - rekao je Sadigov u intervjuu za časopis „Gasprom", navodi Tass.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

STRANI PLAĆENICI ZA KOMANDAMA UKRAJINSKIH F-16? Rusi uništavaju aerodrome na kojima bi mogli biti bazirani aamerički lovci (VIDEO)