RUSIJA „JEDINA PRETNJA“: Švedska povećava vojni budžet 45 odsto i produbljuje vojnu saradnju sa Velikom Britanijom

P.Z.S. /sputnjik internešnel

10. 12. 2021. u 09:45

IZMIŠLjENU „rusku pretnju“ švedski vrh i vodeći političari često koriste kao izgovor za povećanje vojnih izdvajanja.

РУСИЈА „ЈЕДИНА ПРЕТЊА“: Шведска повећава војни буџет 45 одсто и продубљује војну сарадњу са Великом Британијом

Foto: Tanjug/AP

Samo u periodu od 2021. do 2025. vojni budžet će se postepeno povećati za skoro 3,1 milijardu dolara, što je povećanje od oko 45 odsto u poređenju sa 2020.

Tokom zajedničke posete vojnoj bazi u Arvidjauru u severnoj Švedskoj, švedski ministar odbrane Peter Hultkvist i njegov britanski kolega Ben Volas pozvali su na dublju vojnu saradnju u budućnosti. Stokholm je ponovo formirao puk "Norrland Dragoon Regiment K4" i vratio ga u bazu ranije ove godine, navodeći "rusku pretnju" kao razlog.

Prema sporazumu o vojnoj saradnji između Švedske i Velike Britanije iz 2016. godine, britanski vojnici mogu da prođu zimsku obuku u Arvidsjauru i da učestvuju u švedskim vojnim vežbama.

Piter Hultkvist je istakao značaj zajedničkih vežbi, koje, prema njegovim rečima, „šalju signale bezbednosne politike“ o postojećoj saradnji koju treba dalje razvijati. Štaviše, Hultkvist je istako da je ključno produbiti vežbe i interoperabilnost između armija zemalja.


- To znači biti u mogućnosti da sarađujemo u potencijalnoj stvarnoj kriznoj situaciji. Reč je o vojnim krizama u kojima vam je potrebna vojna sila da biste ih rešili, ali je takođe reč o prevenciji da do takvih situacija uopšte ne dođe - rekao je Hultkvist, navodi nacionalna televizija SVT.

Foto: printskrin Jutjub

Prema Piteru Hultkvistu, Švedska nema drugih vojnih pretnji protiv sebe osim Rusije. Zanimljivo je da je Švedska ranije ove jeseni vratila u funkciju puk K4, zajedno sa mnoštvom drugih vojnih jedinica, navodeći kao razlog pogoršanu bezbednosnu situaciju i „veliko nagomilavanje ruskih jedinica“.

-Celokupna bezbednosna politika vremenom se pogoršala zbog dugotrajnog sukoba u Ukrajini i zbog onoga što se dešava u Belorusiji. To utiče na celokupnu bezbednosnu situaciju u našem delu Evrope. Deo švedske strategije je produbljivanje saradnje sa susedima i zemljama koje imaju slične vrednosti kao mi, a Velika Britanija je jedna od njih - rekao je Hultkvist.


Švedska trenutno sarađuje sa svojim nordijskim susedima, baltičkim državama, Francuskom, UK i SAD u okviru NATO-a, uprkos tome što je formalno zadržala svoju politiku neutralnosti.

Švedska je takođe povećala svoja vojna izdvajanja, koristeći izgovor da je Rusija pretnja. Tokom godina 2021-2025. vojni budžet će se postepeno povećavati za skoro 28 milijardi švedskih kruna (3,1 milijardu dolara), što je povećanje od nešto više od 45 odsto u odnosu na 2020. godinu, kako je naglasio bivši premijer Stefan Lofven u svom govoru posvećenom vraćanju na dužnost puka K4. On je tada istakao „nagomilavanje“ Ruskih trupa kao jedan od osnovnih razloga za ovoliko povećanje budžeta.

Ranije ove godine ruska ambasada u Švedskoj je saopštila da Stokholm „nije sklon odstupanju od izabranog kursa konfrontacije prema Rusiji i da ne traži načine da unapredi bilateralnu saradnju“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije