ZAPAD VOLI SLABU RUSIJU: Jačanje Moskve doživljava se u razvijenom svetu kao neprijatna i nepoželjna konkurencija

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

09. 12. 2021. u 22:18

JAKA Rusija nesumnjivo smeta Zapadu, jer u njoj vidi konkurenta, istakao je ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru sa učesnicima Kongresa mladih naučnika u obrazovnom centru Sirijus u Sočiju, dodajući da Zapad pokušava da zaustavi razvoj Rusije, ali da u tome neće uspeti.

ЗАПАД ВОЛИ СЛАБУ РУСИЈУ: Јачање Москве доживљава се у развијеном свету као непријатна и непожељна конкуренција

Vladimir Putin sa mladim ruskim naučnicima / Foto EPA

- Devedesetih godina mi smo se svima sviđali. Slali su nam, kao humanitarnu pomoć, krompir, i ja zahvaljujem onima koji su to činili iz dobrih namera... Ali, čim je Rusija počela da rešava teškoće i obnovila svoje ustavno jedinstvo i na političkoj areni počela da iznosi svoje stavove, našu državu su na Zapadu videli kao konkurenta. Nije im odgovaralo što je Rusija poboljšala stanje u nauci, privredi, energetici i počeli su da provode politiku zaustavljanja njenog prodora - kazao je Putin i objasnio da su sankcije koje su uvode pod obrazloženjem bezbednosti SAD, zapravo pokušaj da se osujeti razvoj Rusije.

On je istakao da u Vašingtonu donose sankcije protiv Rusije bez opravdanja, kao one koje su, 24. novembra 2021. uveli Moskovskom fizičko-tehničkom institutu, jer Amerikanci smatraju da on "proizvodi produkciju vojne namene". Taj moskovski institut je visoko rangiran u svetu, u oblasti fizike, matematike i kompjuterskih nauka. Mnoge ruske i svetske kompanije naručuju od Moskovskog fizičko-tehničkog instituta istraživanja i rešenja za svoje potrebe.

- U čemu je vaš Institut opasnost za bezbednost Amerike? - zapitao se Putin. - Ni u čemu, te optužbe su besmislica. Ponekad se stiče utisak da se razne političke snage u Americi takmiče u pokazivanju antiruskog raspoloženja i tako zarađuju političke poene u borbi na unutrašnjem planu.

Govoreći o zabrani zapadnim kompanijama da prodaju tehnologije Rusiji, Putin je kazao da nije problem u nedostatku znanja, već u ruskim kompanijama i da niko nije ni pomišljao da bi se mogla dogoditi sadašnja situacija u svetu. "Rusija je jedna od najvećih izvoznica energenata. Ali značajnu količinu opreme za naftnu eksplopataciju kupujemo u inostranstvu. Jesmo li mogli proizvoditi sami tu opremu? Naravno da jesmo."

Neosporno je jedno da su zapadne sankcije uticale na to da Rusija više stimuliše svoju proizvodnju, pa joj, u mnogo čemu, uvoz više i nije potreban. Putin veruje da će Zapad ipak prestati sa sankcijama, što bi bilo u interesu opšteg boljitka.

Pre dvadesetak godina u Rusiji je, među naučnicima, bilo manje od četvrtine mlađih od 40 godina, a sada ih je više od polovine. To potvrđuje da, uprkos teškoćama, prestiž naučne delatnosti u Rusiji raste, zaključio je Putin.

U PRIPRAVNOSTI

NUKLEARNA trijada Rusije ima zadatak obuzdavanja potencijalnog protivnika, a u pripravnosti je više od 95 odsto lansirnih sistema kopnenih strateških nuklearnih snaga, kaže načelnik Generalštaba Vojske Rusije Valerij Gerasimov. Raketne snage strateške namene nastavljaju da se naoružavaju sistemima "Jars", a za borbenu primenu spremaju se sistemi "Avangard". U sastav pomorskih strateških nuklearnih snaga uskoro će ući još jedna nuklearna krstarica sa balističkim raketama, "Bulava", najavio je Gerasimov.

BOJKOT IGARA BESMISLEN

ŠEF Olimpijskog komiteta Rusije izjavio je da njegova zemlja ne podržava diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine, na koji su se odlučile neke od zapadnih zemalja, osudivši taj potez kao besmislen.

- Sa sportske tačke gledišta, ove mere su apsolutno besmislene - rekao je novinarima Stanislav Pozdnjakov, predsednik Ruskog olimpijskog komiteta. - Ove mere su isključivo političke prirode. Zaista se nadamo da neće baciti senku na Igre - dodao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAPETOST RASTE NA BLISKOM ISTOKU: Ostin razgovarao sa Galantom pre izveštaja o eksplozijama u Iranu