NATO MARŠIRA U RAT: U SAD histerično najavljuju krvavi rasplet u Ukrajini, Lavrov u Stokholmu tražio da se obuzda Alijansa

V. N.

04. 12. 2021. u 22:08

Zvaničnici američkih obaveštajnih službi tvrde da je u toku rusko planiranje moguće vojne ofanzive na Ukrajinu, koja bi mogla da počne već početkom naredne godine.

НАТО МАРШИРА У РАТ: У САД хистерично најављују крвави расплет у Украјини, Лавров у Стокхолму тражио да се обузда Алијанса

Blinken i Lavrov se nisu dogovorili / Foto AP

Na osnovu novih podataka američkih obaveštajnih službi, procenjuje se da Rusi planiraju da rasporede oko 175.000 vojnika, a skoro polovina njih je već raspoređena duž različitih tačaka u blizini ukrajinske granice, izjavio je zvaničnik administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena koji je zahtevao anonimnost, preneo je AP.

Zvaničnik je naveo da planovi predviđaju pokret 100 ruskih bataljonskih taktičkih grupa, zajedno sa oklopnim jedinicama, artiljerijom i opremom.

Zvaničnici obaveštajnih službi su primetili porast ruskih propagandnih napora kroz korišćenje medijskih kuća da ocrne Ukrajinu i NATO uoči potencijalne invazije, preneo je neimenovani zvaničnik.

Američki obaveštajni zvaničnici procenjuju da je blizu 70.000 vojnika raspoređeno u blizini granice, navodi se u neklasifikovanom obaveštajnom dokumentu koji je u subotu dobio Asošijeted pres.

U svojim poslednjim komentarima, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je izjavio da NATO odbija pozive na deeskalaciju krize: "NATO odbija da razmotri naše predloge o deeskalaciji tenzija i sprečavanju opasnih incidenata", rekao je Lavrov, optužujući blok predvođen SAD da odbija konstruktivnu diskusiju. "Naprotiv, vojna infrastruktura Alijanse se približava ruskim granicama..."

On se zapravo u petak sastao sa Blinkenom na marginama konferencije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), održane u Švedskoj:

Na konferenciji o evropskoj bezbednosti u Švedskoj, Lavrov je izneo ideju o novom evropskom bezbednosnom paktu kako bi pokušao da spreči širenje NATO dalje na istok. Američki državni sekretar Antoni Blinken upozorio je na "ozbiljne posledice" ako Rusija bude tražila sukob sa Ukrajinom.

Moskva je više puta negirala da priprema bilo kakvu vojnu ofanzivu protiv Ukrajine. Njen lider je rekao da kretanje trupa unutar njenih suverenih granica ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost nijedne druge zemlje.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u subotu je ponovila da se SAD treba da počnu od sebe ako su odlučile da traže zemlje koje krše međunarodno pravo.

"Sirija, Libija, Irak, Jugoslavija - otvorena oružana agresija NATO na čelu sa SAD. U Ukrajini imamo rukovodstvo antiustavnih prevrata koje su realizovale SAD zajedno sa NATO i EU", navela je ona, prenosi Sputnjik.

Podsetila je da su na Kubi, u Nikaragvi i Belorusiji sprovedeni pokušaji svrgavanja vlasti uz elemente hibridnog rata koji su sprovodile Amerika i zemlje NATO.

Ona je ocenila da su za NATO rutina stotine specijalnih operacija, čiji je cilj mešanje u unutrašnje stvari suverenih država i promena političke agende.

HAPŠENjE AGENATA

"Rusija je potvrdila da je uhapsila trojicu osumnjičenih agenata ukrajinske službe bezbednosti", preneo je Bi-Bi-Si o poslednjem incidentu. "Jedan od trojice optužen je za planiranje terorističkog napada, dok su druga dvojica pokušavala da prikupe obaveštajne podatke", saopštila je ruska Federalna služba bezbednosti.

UVERTIRA ZA SAMIT

Izjave državnog sekretara SAD Antoni Blinkena nisu ništa drugo do neuspešan pokušaj stvaranja ideološke baze za najavljeni Samit demokratije. Ako su u Stejt departmentu odlučili da nađu agresore koji krše međunarodno pravo, onda partneri taj proces treba da započnu pred ogledalom, zaključila je Zaharova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024