BRITANIJA PRKOSI RUSIJI: Sprečiće rusku invaziju na Ukrajinu i destabilizaciju Balkana

Novosti online

01. 12. 2021. u 18:00

BRITANSKA ministarka spoljnih poslova Elizabet Tras izjavila je da se London i njegovi saveznici suprotstavljaju "pokušajima" Moskve da „iskoristi napetost“ na Zapadnom Balkanu.

БРИТАНИЈА ПРКОСИ РУСИЈИ: Спречиће руску инвазију на Украјину и дестабилизацију Балкана

Foto: printskrin jutjub

-Pokazujemo diplomatsko liderstvo udružujući partnere širom sveta, uključujući i kroz naše predsedavanje u G7 kako bismo se suprotstavili neodgovornom i destabilizujućem ponašanju Rusije, istakla je ministarka u članku koji je napisala za „Dejli mejl“.

Ona se u članku dotakla nekoliko tema, među kojima i navodnog plana Moskve da izvrši „invaziju“ na Ukrajinu.

-Zajedno sa našim saveznicima iz NATO-a jasno stavljamo do znanja da bi svaka ruska invazija na Ukrajinu bila ogromna strateška greška, napomenula je Trasova, dodajući da je Britanija „spremna da iskoristi sve diplomatske i ekonomske poluge da izbegne takav ishod“ i da neće „zažmuriti“ na to.

Takođe je saopštila da je osnovni princip NATO-a da je to „odbrambeni savez“, a tvrdnje da NATO provocira Rusku Federaciju nazvala je „lažima“.

Sa svoje strane, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nedavno je optužio NATO gomila vojnu tehniku kod ruskih granica.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

SAMO U SLUČAJU PRETNJE POSTOJANJU RUSIJE: Moskva nema nameru da upotrebi taktično nuklearno oružje u Ukrajini