VIŠE OD 1.000 TENKOVA I HELIKOPTERA NA PRAGU IRANA: Britanska vojska seli glavnu bazu za obuku iz Kanade u Oman da bi bili bliže Ukrajini

P. Z. S. / Sputnjik internacional

24. 11. 2021. u 17:39

BRITANSKA vojska ima ogromnu bazu u kanadskoj provinciji Alberta od 1972. Baza Safild je postala sve važnija pošto je britanska vojska povukla resurse iz Nemačke nakon završetka Hladnog rata.

ВИШЕ ОД 1.000 ТЕНКОВА И ХЕЛИКОПТЕРА НА ПРАГУ ИРАНА: Британска војска сели главну базу за обуку из Канаде у Оман да би били ближе Украјини

Foto Tanjug/AP

Očekuje se da će ministar odbrane Ben Volas objaviti da britanska vojska napušta svoju glavnu prekookeansku bazu za obuku, u Kanadi, i da će prebaciti više od 1.000 tenkova i helikoptera u novu bazu u Omanu.

Urednik Dejli telegrafa za odbranu Dominik Nikols napisao je: „Izvori iz odbrane su rekli da bi prelazak u Zaliv omogućio britanskim snagama da pozicioniraju tehniku bliže saveznicima kao što su Ukrajina i Bahrein, kao i potencijalnim protivnicima kao što je Iran.

Jedinica za obuku britanske vojske Safild (BATUS) u Alberti postoji od 1972. godine i omogućava mehanizovanoj pešadiji i artiljeriji da trenira u bazi od 1.600 kvadratnih milja u blizini grada Medisin Hat.

Baza BATUS je dobila na značaju tokom kasnih 1990-ih i u poslednjih 20 godina kako je britanska vojska postepeno zatvarala svoje baze u Nemačkoj, gde je zadržala prisustvo od Drugog svetskog rata.

Foto: MOD UK

Međutim, Ministarstvo odbrane navodno smatra da je baza predaleko od Evrope i Bliskog istoka i nastoji da se premesti u novu bazu blizu luke Dukm u Omanu.

2019. Britanija i Oman potpisali su sporazum koji je dozvolio Kraljevskoj mornarici da sidri brodove, uključujući nove nosače aviona HMS Kvin Elizabet i HMS Princ of Vels, u Dukmu.

Dukm se nalazi na Arapskom moru, 200 milja južno od glavnog grada Omana Muskata i 300 milja od Ormuskog moreuza, ali odluka da se uspostavi ogromna baza britanske vojske u dometu Irana će nesumnjivo biti loše prihvaćena u Teheranu, koji je već pod pritiskom SAD i Izraela.

Britanija je već uspostavila Zajedničku bazu za logističku podršku u luci Dukm, a britanska firma za brodogradnju i popravku Babkok je tu luku zakupila na 37 godina.

Oman je bio britanski protektorat između 1891. i 1970. kada je stekao nezavisnost, ali je od tada ostao blizak saveznik Londona.

Sultan Kabus, koji je školovan u Engleskoj, vladao je Omanom od 1970. do svoje smrti prošle godine, a nasledio ga je njegov rođak Hejtam, koji je takođe pohađao školu i univerzitet u Engleskoj.

Ekonomist je opisao sultana Haitama (66) kao „okrenutog ka svetu i zapadno orijentisanog“.

Foto: MoD UK

Tekst potpisa

Sultan Kabus je bio dobar prijatelj Irana, ali njegov rođak je Oman udaljio od Irana i približio se Saudijskoj Arabiji, koja vodi posrednički rat sa pobunjenicima Huti koje podržava Iran u susednom Jemenu.

Potvrda selidbe u Oman trebalo bi da bude uključena u širu najavu Ministarstva odbrane o ulogama Britanske vojske, uključujući razjašnjavanje tačne uloge novog Rendžerskog puka, koji je formiran u martu.

Telegraf izveštava da će Rendžeri biti napravljeni po uzoru na američke Zelene beretke, elitnu jedinicu specijalnih snaga sa sedištem u Fort Bragu u Severnoj Karolini.

BONUS VIDEO: PREDSTAVLjENO BORBENO VOZILO "LAZANSKI": Otvoren Sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!