PROBLEM ZA MNOGE: Ni naznaka da će ruski gas nastaviti da stiže u Evropu preko Ukrajine

Novosti online

30. 11. 2021. u 07:32

DIREKTOR ukrajinske kompanije „Naftogas“ Jurij Vitrenko saopštio je da se trenutno ne vodi dijalog sa Moskvom o novom ugovoru za tranzit gasa preko te zemlje.

ПРОБЛЕМ ЗА МНОГЕ: Ни назнака да ће руски гас наставити да стиже у Европу преко Украјине

Nemci rado sarađuju sa Rusima u projektu "Severni tok 2" / Foto AP

- Nema čak ni nagoveštaja o mogućim zvaničnim i nezvaničnim razgovorima… Razgovaramo sa Amerikancima i Nemcima, svi želimo da se tranzit nastavi, dok Rusi ne žele da započnu dijalog - požalio se Vitrenko Rojtersu.

On je dodao i da učešće „Naftogasa“ i „Operatera GTS Ukrajine“ u sertifikaciji „Nord strim 2AG“ kao glavnog operatera „Severnog toka 2“ ne daje mogućnost Kijevu da zaustavi taj proces.

- Ne postoji nikakvo pravo veta - priznao je on.

Direktor kompanije je naglasio da je Kijev spreman da ospori finalnu sertifikaciju i na sudu, ako bude smatrao da ona nije u skladu sa evropskim zakonodavstvom.

Postojeći sporazum između Rusije i Ukrajine o tranzitu, koji je sklopljen na pet godina, predviđa tranzit po 40 milijardi kubnih metara gasa godišnje od 2021. do 2024. godine.

Direktor "Gasproma" Aleksej Miler je saopštio da je Rusija spremna da produži sporazum i nakon 2024. godine, ako bude smatrala da je to ekonomski isplativo.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)