SPREMAJU SE ZA RAT PROTIV KINE? Pentagon gradi vojne baze na Guamu i u Australiji

Tanjug

30. 11. 2021. u 01:04

PENTAGON će se fokusirati na izgradnju baza na Guamu i u Australiji kako bi bolje pripremio američku vojsku da se suprotstavi Kini, izjavio je visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane.

СПРЕМАЈУ СЕ ЗА РАТ ПРОТИВ КИНЕ? Пентагон гради војне базе на Гуаму и у Аустралији

Foto Tanjug/AP

Ovi potezi su podstaknuti revizijom globalne odbrambene strategije SAD koju je predsednik Džozef Bajden naredio ministru odbrane Lojdu Ostinu da realizuje ubrzo nakon što je preuzeo dužnost u februaru, prenosi Si-En-En. Ostin je započeo reviziju globalne odbrambene strategije SAD koja je bila strogo poverljiva, ali je visoki zvaničnik odbrane izneo neke detalje o nalazima.

Bajden je "nedavno odobrio" Ostinove nalaze i preporuke proizašle iz revizije, potvrdila je tokom današnjeg brifinga dr Mara Karlin, koja obavlja dužnost podsekretara za politička pitanja u ministarstvu odbrane SAD. Indo-pacifički region je bio u fokusu zbog naglaska sekretara Ostina na "Kini kao glavnom izazovu", predočio je visoki zvaničnik Pentagona. Bajdenova administracija postavila je suprotstavljanje Kini kao svoj glavni spoljnopolitički prioritet, jer se tenzija u odnosima sa Pekingom intenzivira, posebno u vezi sa Tajvanom.

Pored toga, visoki zvaničnici Pentagona su javno izrazili zabrinutost zbog nastojanja Kine da unapredi i modernizuje svoju vojsku. Prošlog meseca je Mark Mili, načelnik združenog generalštaba američke vojske, rekao da je Kina uspešno testirala novu hipersoničnu raketu.

Kada je reč o Rusiji, ministarstvo odbrane SAD je odbilo da pruži konkretne informacije o tome kako globalna revizija usmerava američku vojsku da se pripremi za suprotstavljanje pretnjama koje dolaze iz Moskve.

- Uopšteno govoreći, jedan od ciljeva revizije je "ponovno uspostavljanje standarda spremnosti", tako da američka vojska bude "agilna i reaguje na krize u trenutku kada se pojave - rekao je neimenovani zvaničnik Pentagona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DAVOS 2024: Ciljevi održivog razvoja kao put ka boljem svetu za sve