JA SAM DŽEJMS BOND: Novi premijer Češke - Izgleda kao tipičan profesor, ali ume i dobro da puca (FOTO)

Novosti online

30. 11. 2021. u 00:31

PETR Fijala imenovan je za premijera Češke u nedelju, na ceremoniji koju je predsednik Miloš Zeman vodio iz kabine od pleksiglasa nakon što je testiran pozitivno na kovid.

ЈА САМ ЏЕЈМС БОНД: Нови премијер Чешке - Изгледа као типичан професор, али уме и добро да пуца (ФОТО)

Foto: EPA

Lider alijanse desnog centra Zajedno Fijala predvodi blok od pet opozicionih partija centra i desnog centra koje su pobedile na oktobarskim izborima i srušile premijera Andreja Babiša i njegove saveznike. Njegovim imenovanjem okončana je saga o novoj vladi koja je trajala od oktobra. Fijala je sada na najvećoj misiji svog života, nakon što je doveo alijansu Zajedno do uske pobede na izborima u oktobru, prenosi Blic.

Alijansa koja okuplja Fijaline desničarske Građanske demokrate (ODS), manje centrističke Hrišćanske demokrate i centralno desne partije TOP 09, porazila je na izborima populistički pokret ANO odlazećeg milijardera i premijera Andreja Babiša.

- Doneli smo Češkoj Republici šansu za bolju budućnost. Ovo je promena, mi smo promena, vi ste promena – rekao je Fijala svojim pristalicama nakon glasanja.

Dve koalicije su u oktobru objavile planove da zajedno oforme kabinet, kako su objavili lideri pet partija koje ih čine – Spolu, koja se sastoji od Građanske demokratske partije (ODS), partije TOP09 i Hrišćansko-demokratska unija - Čehoslovačka narodna partija (KDU-CSL), sa koalicijom liberalne Piratske partije i nezavisnih gradonačelnika STAN. Fijala je tada rekao da će od predsednika Zemana tražiti da mu poveri formiranje kabineta koji će imati podršku 108 od 200 poslanika donjeg doma.

Fudbal i Džejms Bond

Rođen u Brnu 1964, Fijala (57) brižljivo čuva svoju privatnost, ali poznato je da je ljubitelj književnosti i da se amaterski bavio fudbalom. On je takođe, kako piše France24.com, fan super špijuna Džejmsa Bonda, a u politiku je ušao nakon što je postao prvi profesor političkih nauka u Češkoj nakon pada komunizma.

- Ja u stvari jesam Džejms Bond. Bond ume dobro da puca, a umem i ja. On takođe govori mnogo jezika i dobro je obrazovan, a ja se nadam da ispunjavam i to – rekao je jednom u intervjuu.

U aprilu ove godine je, u vezi sa pandemijom, na "Tviteru" naveo da "zaista voli fudbal, ali da ne razume "zašto fanovi mogu da dođu na stadion (iako u ograničenom broju), a ne mogu vratiti svu decu u škole".

- Za nas je povratak dece u škole i na sportske terene jasan prioritet i nastavićemo da radimo da se to dogodi što je pre moguće - poručio je tada.

Naučni savetnik premijera postao je 2011, a godinu dana kasnije postao je ministar obrazovanja. Poslanik je, međutim, postao tek nakon opštih izbora u oktobru 2013. Fijala se priključio ODS mesec dana kasnije i postao predsednik u januaru 2014, menjajući na tom mestu bivšeg premijera Petra Nečasa, čija se vlada raspala 2013. usred skandala sa ljubavnicom. Nečas se kasnije oženio svojom bivšom saradnicom Janom Nađovom, čija je špijunska afera dovela do njenog hapšenja i njegove ostavke.

Fijala je odrastao u konzervativnoj porodici u kojoj se ručak služio tačno u podne uz zvonjavu crkvenih zvona.

- U našoj porodici bilo je normalno da treba imati univerzitetsko obrazovanje, živeti kulturan život i interesovati se za javne i političke poslove. Ja sam odgojen u demokratskom duhu. Za mene su demokratija i sloboda nešto što sam smatrao ispravnim otkako sam bio dete – rekao je jednom prlikom.

Fijala je diplomirao češki jezik i književnost kao i istoriju i radio je kao istoričar i novinar.

Foto: EPA

 

“Pragmatista lišen emocija”

Nakon što je u bivšoj Čehoslovačkoj 1989. svrgnuta komunistička vlast, Fijala je koosnovao odeljenje političkih nauka na Univerzitetu Masarik u Brnu. Vodio ga je od 1993. do 2002. Prvi profesor političkih nauka postao je 2002, a od 2004. do 2011. držao je poziciju rektora Univerziteta. Autor je više knjiga o politici, religiji i istoriji i ponekad ga kritikuju kao dosadnog i lišenog emocija, navodi France24.com. Pragmatista, Fijala je kršten 1986. u vreme kad je komunistička vlada i dalje progonila crkvu.

- Vera za mene znači određeno tumačenje sveta, ali nema odgovore na svaku situaciju. Suštinska stvar je da je čovek stvoren kao slobodno biće – istakao je u intervjuu.

Uprkos profesorskom izgledu, sa bradom i naočarima, Fijala je aktivno igrao fudbal do 40. godine. I dalje voli tenis, skijanje, plivanje i gađanje. Takođe je fan džez muzike.

Oženjen je suprugom Janom od 1992, a imaju troje dece. Par se upoznao tokom Plišane revolucije 1989, a Fijala je jednom rekao da se deo njihovog prvog sastanka odigrao na groblju.

- Moj privatni život se spaja sa društvenim do te mere da sam upoznao i slobodu i buduću ženu u novembru 1989. I od tada volim oboje – rekao je on.


BONUS VIDEO -SPOMENIK LUTALICI: Pas koga su svi voleli bio je zaštitnik i mačaka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

O OVOME ĆE SE PRIČATI: Čola postao tiktoker - vidite prvu objavu