UMESTO PUČA UDAR NA BERZI: Pogubne posledice izjave predsednika Vladimira Zelenskog da će u Ukrajini 1. decembra biti državni udar

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

29. 11. 2021. u 11:47

PROTIVNICI predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog tvrde da je njegova izjava da su oligarsi u Kijevu pripremali puč napravila veliku materijalnu štetu, jer su na londonskoj berzi vrtoglavo pale akcije ukrajinskih kompanija.

УМЕСТО ПУЧА УДАР НА БЕРЗИ: Погубне последице изјаве председника Владимира Зеленског да ће у Украјини 1.  децембра бити државни удар

Predsednik naškodio ukrajinskim firmama, Foto AP

Donedavni ministar policije Ukrajine Arsen Avakov kritikovao je Zelenskog da napada "veliki biznis" i pravi štetu.

- Ukrajinske kompanije su izgubile milijarde zbog pada njihovih akcija posle optužbi Zelenskog da Rinat Ahmetov i oligarsi organizuju puč - kazao je bivši ministar Avakov koji je takođe vrlo bogat čovek.

Predsednik Zelenski je izjavio da su ga policijske službe upozorile da se 1. decembra u Ukrajini priprema državni udar. Glavni finansijer tog puča je, po kazivanju Zelenskog, milijarder Rinat Ahmetov (55), koji se brani da su sve te optužbe na njegov račun najobičnija laž.

- Ja nisam Viktor Januković i nigde ne nameravam da pobegnem - poručio je Zelenski.

Rinat Ahmetov, Foto EPA

Oligarh Ahmetov ponavlja da će on kao građanin Ukrajine štititi demokratiju, ekonomiju i slobodu govora i da je za povratak Krima kao i Donbasa u kojem se rodio. On ističe da je glavni investitor u zemlji, kao i da plaća uredno porez i zapošljava u svojim kompanijama veliki broj građana Ukrajine.

Predsednik Zelenski objašnjava da okruženje Rinata Ahmetova želi da uvuče oligarha u organizovanje puča. Činjenica je da novinari bliski Ahmetovu, poput Dmitrija Gordona, u svojim medijima stalno govore kako je Zelenski politički mrtav i da je izgubio kredibilitet, pa zato nema nikakvih šansi da u novim predsedničkim izborima ponovo pobedi. TV novinar Dmitrij Gordon druguje sa Ahmetovom dvadesetak godina.

Navodno je Zelenski tražio od Ahmetova da otera sa kanala Ukrajina 24 žestoke kritičare Savika Šustera i Dmitrija Gordona.

Činjenica je da je u oktobru 2021. godine ukrajinski parlament, na predlog Zelenskog, doneo zakon o oligarsima kojim se nastojalo da se udalji politika od uticaja krupnog kapitala. Radi se o biznismenima čija je godišnja zarada veća od 83 miliona dolara.

Vladimir Zelenski, Foto AP

Oligarsi ne mogu biti vlasnici medija i ne mogu finansirati političke partije. Mora se znati da su vlasti u Vašingtonu podržavale i tražile da Zelenski krene u obračun sa oligarsima za koje se smatra da su glavni korupcionari u Ukrajini.

Interesantno je da je u intervjuu ukrajinskom nedeljniku "Novoe vremja" Rinat Ahmetov kazao da sebe ne smatra oligarhom već investitorom i čovekom koji zapošljava građane Ukrajine. Sada su se na istoj strani našli Ahmetov, zatim bivša premijerka Julija Timošenko i bivši predsednik Petar Porošenko koji su kao bogati ljudi protivnici zakona o oligarsima.

Ahmetov je, inače, bio blizak prijatelj bivšeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

Ljubitelji fudbala znaju ga i kao vlasnika kluba Šahtjor iz Donjecka. O Ahmetovu je 2007. godine snimljen film "Donjecka mafija". Rinat je po nacionalnosti Tatarin. Otac mu je bio rudar. Bogatstvo Ahmetova se procenjuje na 11,5 milijardi dolara.

DEMANTI IZ MOSKVE

MI imamo obaveštajnu informaciju, čak i audio-snimak, koji potvrđuje kako je Ahmetov sa predstavnicima Rusije razgovarao o državnom udaru u Ukrajini, kazao je Zelenski ukrajinskim novinarima. Reagovao je Putinov portparol Dmitrij Peskov koji je demantovao da je Moskva učestvovala u planovima puča protiv Zelenskog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba