SAVEZ RUSIJE I KINE JE KATASTROFA ZA ZAPAD: Britanska analitičarka iznela panične prognoze o vojnoj saradnji dve sile

Novosti online

28. 11. 2021. u 17:55

RUSKO-kineska vojna saradnja može imati katastrofalne posledice za zapadne zemlje, rekla je za britanski "San" Izabel Soukins, istraživač i stručnjak za Rusiju.

САВЕЗ РУСИЈЕ И КИНЕ ЈЕ КАТАСТРОФА ЗА ЗАПАД: Британска аналитичарка изнела паничне прогнозе о војној сарадњи две силе

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File/Xinhua/Zha Chunming

Komentarišući nedavnu odluku o proširenju vojne saradnje Moskve i Pekinga, ona je upozorila SAD na rizik od gubitka pozicije na svetskoj sceni.

- Saradnja Kine i Rusije i njihova zajednička zabrinutost zbog akcija Zapada zaista može imati strašne posledice - rekla je ona.

Istovremeno, u članku piše da Moskva i Peking produbljuju saradnju zbog američkih vojnih vežbi u blizini ruskih granica. Međutim, Soukinsova kaže da su to "fabrikovani razlozi", i optužuje Rusiju da priprema vojnu invaziju na Ukrajinu.

- Ako Rusija i Kina na kraju formiraju savez, želeće da obuzdaju Ameriku na nekoliko načina -  rekla je Izabel Soukins.

Ona dodaje da savez Moskve i Pekinga preti i Evropi kao savezniku Vašingtona.

- Amerika neće moći sama da se bori protiv Rusije i Kine. Biće joj potrebna pomoć zapadnih partnera i smatram da će se prvo nama obratiti u tom slučaju - objasnila je ona.

Nedavno su zapadni mediji i Kijev ponovo počeli da iznose prognoze o "ruskoj invaziji" na Ukrajinu. Iz Kremlja su takve izjave nazvali kampanjom za povećanje tenzija, u kojoj Zapad pokušava da predstavi Rusiju kao stranu koja narušava proces primirja i rešavanja sukoba u Donbasu.

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov je više puta naglasio da Moskva ne planira invaziju i da neće nikoga napasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati