BRITANSKA HISTERIJA NE PRESTAJE: Za načelnika Generalštaba Nika Kartera Rusija ozbiljnija pretnja od ekstremizma

Novosti onlajn

27. 11. 2021. u 09:38

NAČELNIK Generalštaba britanske vojske, general Nik Karter smatra da Rusija predstavlja ozbiljniju pretnju od ekstremizma.

БРИТАНСКА ХИСТЕРИЈА НЕ ПРЕСТАЈЕ: За начелника Генералштаба Ника Картера Русија озбиљнија претња од екстремизма

Foto: Ap Photo/Dmitrij Lovecki

- Došao sam na čelo vojske u leto 2014. i u tom momentu smo se sporili da li je veća pretnja od ekstremizma ili ona koju predstavlja Rusija. U tom trenutku je argument u prilog ekstremizma prevagnuo. Ali, 2018. porodica Skripalj bila je napadnuta u Solsberiju i postalo je savršeno jasno da je Rusija najozbiljnija pretnja za našu zemlju - rekao je Karter u intervjuu za britanski „Telegraf“.

On nije precizirao na kakve tačno pretnje misli, samo je rekao da se to odnosi na aktivnosti u „sivoj zoni“ koje podrazumevaju upotrebu svih sredstava sile ali ne dovode do izbijanja rata.

Prema Karterovim rečima, „problem Rusije“ je prioritet za savetnika za nacionalnu bezbednost Stivena Lavgrouva.

Načelnik Generalštaba navodi i da Rusija ne treba da misli da je Zapad posle povlačenja NATO iz Avganistana mrtav.

- Mi imamo saveznike, a Rusija klijente - rekao je on komentarišući prednosti Alijanse.

Podsetimo, London je u martu ove godine objavio novu odbrambenu strategiju. „Rusija je najveća pretnja... Velika Britanija će aktivno reagovati i braniti se od čitavog spektra pretnji koje dolaze iz Rusije“, navodi se u tom izveštaju.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov tada su odnosi između Moskve i Londona na tački zamrzavanja. Ministar je podsetio da je proteklih godina britanska vlada zadržala oštar antiruski kurs, praćen stalnim povećanjem sankcionog pritiska.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)