ERDOGAN NE MARI ZA KRITIKE: Turska nastavlja politiku za koju opozicija tvrdi da zemlju uvlači u krizu

Tanjug

26. 11. 2021. u 19:22

TURSKA je odlučna da nastavi politiku smanjenja kamatnih stopa, a „manipulativni napadi” na liru, koja je ove nedelje pala na istorijski minimum, neće naneti nikakvu trajnu štetu, poručio je zamenik ministra finansija Nuredin Nebati u svojoj objavi na Tviteru.

ЕРДОГАН НЕ МАРИ ЗА КРИТИКЕ: Турска наставља политику за коју опозиција тврди да земљу увлачи у кризу

Foto: EPA

Lira je u utorak zabeležila rekordan pad prema dolaru spustivši se na 13,45 lira za dolar, nakon što je predsednik Redžep Tajip Erdogan stao u odbranu centralne banke koja je smanjila referentnu kamatu na 15 posto uprkos inflaciji koja je dostigla skoro 20 procenata.

Od početka godine, turska valuta je izgubila čak 45 odsto vrednosti, pri čemu je otprilike polovina tih gubitaka nastala od početka prošle nedelje. Tokom poslednja tri dana se blago oporavila, a jutros oko 5:05 časova po srednjioevropskom vremenu trgovala se na nivou od 12,10 lira za dolar, prenosi Rojters.

- Tursku ekonomiju treba da procenjujemo sa šireg aspekta , a ne užeg koji se temelji samo na deviznom kursu. Zadržavanje kamatne stope ispod inflacije ne predstavlja problem u trenutnim tržišnim uslovima - napisao je Nebati na Tviteru.

Njegov šef, ministar finansija Lutfi Elvan, koji se smatra umerenjakom, poslednjih meseci se uglavnom držao podalje od javnosti i spekulisalo se da bi mogao da bude smenjen, mada iz vlade nema takvih najava, navodi britanska agencija.

Opozicioni političari optužuju Erdogana da zemlju uvlači u krizu i traže vanredne izbore, dok mnogi ekonomisti opisuju trenutnu politiku kao nepromišljenu.

Nebati je dodao da će ublažavanje monetarne politike stimulisati privredu na veće zapošljavanje i izvoz, i istovremeno doprineti rešavanju deficita tekućeg računa. Prema njegovim rečima, prihodi ostvareni politikom niskih kamata biće kanalisani na ključne uvozne proizvode, kao što su energija i sirovine.

- Manipulativni napadi na tursku liru zbog naše politike niskih kamatnih stopa neće ozbiljno naštetiti ekonomiji. Iako je bilo turbulencija u realnom sektoru zbog poslednjih napada na kurs, naša ekonomija ostaje u punoj snazi - dodao je on.

Nebati je naveo da su od 2013. godine, vlasti svaki put nailazile na snažno protivljenje kada bi pokušale da sprovedu politiku niskih kamata, i dodao: "Ovog puta smo odlučni da to sprovedemo".

Mnogi Turci, suočeni sa visokom inflacijom, strahuju da će se rast cena ubrzati, a neki su izjavili za Rojters da je vrtoglavi kolaps lire ugrozio njihove kućne budžete i planove za budućnost.

Uprkos rastućim kritikama, pojedini turski zvaničnici navode u razgovoru za britansku agenciju da se Erdogan ne obazire na apele, čak i unutar svoje vlade, da preokrene politiku i da obećava da će, kako kaže, pobediti "u ratu za ekonomsku nezavisnost".

Nebati je u poruci na Tviteru napisao da će politika smanjenja kamata pomoći Turskoj u eri nakon pandemije kroz „privlačne mogućnosti ulaganja“, kao što su tehnološki sektor u razvoju, kvalifikovana radna snaga, moderna logistička infrastruktura, itd.

- Predlažem da sve partije preispitaju pogrešnost politike ''visoke kamate, niska inflacija'', koja nam se diktira, posebno kada je reč o našoj zemlji koja ima strukturni deficit tekućeg računa - poručio je Nebati na kraju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)