PUTIN SA PAŠINJANOM I ALIJEVOM: Rusija, Jermenija i Azerbejdžan da ojačaju veze

Tanjug

26. 11. 2021. u 17:38

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin sastao se danas sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom i predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom i rekao da bi tri zemlje trebalo da ojačaju veze.

ПУТИН СА ПАШИЊАНОМ И АЛИЈЕВОМ: Русија, Јерменија и Азербејџан да ојачају везе

Foto: EPA

- Mi smo vekovima bili deo iste države i naše istorijske veze su duboke -  rekao je Putin otvarajući sastanak sa Pašinjanom i Alijevom. - Ne bih voleo da propadnu. Naprotiv, moramo se truditi da ih obnovimo i održimo - istakao je on, preneo je TAS S.

Mnogo je urađeno u protekloj godini na rešavanju situacije u Nagorno-Karabahu, ali, nažalost, nisu rešeni svi problemi, rekao je ruski predsednik otvarajući trilateralne razgovore sa predsednikom Azerbejdžana i premijerom Jermenije povodom prve godišnjice potpisivanje zajedničke izjave od 9. novembra 2020. o prekidu neprijateljstava u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu.

- Zaista, mnogo je urađeno u ovom periodu. Nažalost, nisu svi problemi rešeni. Znam za incidente na granici i za tragične incidente kada su ljudi ginuli i bili ranjeni sa obe strane - rekao je Putin.

Prema rečima ruskog predsednika, takav razvoj događaja zahteva posebnu pažnju lidera.

- U stvari, zbog toga smo se danas okupili ovde - da izbegnemo ovakve incidente u budućnosti. Ali, generalno, mnogo je urađeno tokom godine - rekao je Putin.

Jermenija je spremna da započne proces demarkacijeu i razgraničenja sa Azerbejdžanom, rekao je premijer Jermenije Nikol Pašinjan na sastanku sa Putinom i Alijevim u Sočiju.

- Otvaranje svih saobraćajnih i ekonomskih komunikacija nam je, takođe, veoma važno i iskreno smo zainteresovani za rešavanje ovih pitanja - istakao je on.

Baku visoko ceni podršku Moskve u pogledu definisanja granice između Azerbejdžana i Jermenije, izjavio je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev tokom trilateralnog sastanka.

- Takođe, visoko cenimo podršku, uključujući konsultativnu pomoć, (u smislu razgraničenja azerbejdžansko-jermenske granice). Granica između Azerbejdžana i Jermenije nije razgraničena. Zbog toga smo više puta izjavljivali da smo spremni da pokrenemo proces razgraničenja što je pre moguće - istakao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere