ALARMANTNO UPOZORENJE SZO: Do marta 2022. bi u Evropi i delovima Azije moglo da umre još 700.000 ljudi

Novosti online

24. 11. 2021. u 09:30

DO MARTA 2022. godine bi u Evropi i nekim delovima Azije od kovida 19 moglo da umre još 700.000 ljudi, upozorila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ СЗО: До марта 2022. би у Европи и деловима Азије могло да умре још 700.000 људи

Foto: Arhiva

Broj umrlih već je premašio brojku od 1,5 miliona u 53 zemlje koje SZO naziva evropskim regionom.

Evropa se suočava sa porastom broja novih kovid slučajeva, što je navelo Austriju da ponovo uvede karantin, a druge države da razmotre nove mere.

Brojne zemlje - uključujući Francusku, Nemačku i Grčku - uskoro bi mogle da uvedu intenzivniju kampanju za vakcinaciju, iako se u nekoliko država žestoko protestuje protiv novih mera, a u Holandiji je tokom prethodnih nekoliko dana bilo i uličnih nereda zbog ponovnog uvođenja delimičnog lokdauna, prenosi Bi-Bi-Si.

Istovremeno, SZO upozorava na "visok ili ekstremni pritisak" kojem će do marta 2022. godine biti izložena odeljenja intenzivne nege u 49 zemalja i poručuje da je kovid-19 glavni uzrok smrti u Evropi.

- Na osnovu trenutnih trendova se može predvideti da će kumulativni broj prijavljenih smrtnih slučajeva premašiti brojku od 2,2 miliona do proleća sledeće godine - saopšteno je juče iz SZO.

Broj potvrđenih smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom nedavno se udvostručio na skoro 4.200 dnevno, a samo je u Rusiji dnevni broj smrtnih slučajeva nedavno premašio 1.200, ističe se u saopštenju SZO i podseća da su veliki broj nevakcinisanih i prevalencija delta varijante u nekim zemljama bili ključni faktori za porast broja novozaraženih i brže širenje virusa u Evropi.

POČELO JE: Velika Britanija prva u svetu odobrila vakcine "Fajzera" i "Bionteka"

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

RUSE MOŽEMO DA ZAUSTAVIMO SAMO SILOM: Ukrajinski pregovarač tvrdi da pregovori sa Moskvom nisu vredni ni pare