NOVA NAPETOST: Još jedna zemlja šalje vojsku na belorusku granicu?

Novosti online

23. 11. 2021. u 22:07

PRAG je spreman da pošalje vojsku i policiju da pomognu Varšavi da reši krizu na poljsko-beloruskoj granici, izjavio je premijer Češke Andrej Babiš na kraju samita šefova vlada Višegradske četvorke u Budimpešti.

НОВА НАПЕТОСТ: Још једна земља шаље војску на белоруску границу?

Foto: Tanjug/AP/EPA/ilustracija

On je naveo da, za sada, ovakav zahtev poljske strane nije stigao.

- To što se sada dešava na poljsko-beloruskoj granici je nedopustivo. Ponašanje Lukašenkovog režima prelazi sve granice. Podržavamo sankcije koje moraju biti uvedene brzo i biti efikasne - rekao je predsednik vlade Češke Andrej Babiš.

Premijer naglašava da vojnike može poslati u Poljsku tek nakon što tu odluku odobre oba doma parlamenta Češke. Predsednik republike Miloš Zeman je takođe podržao inicijativu. U pismu poljskom kolegi Anžeju Duda istakao je da je granica između Poljske u Belorusije obod EU i NATO-a.

Sa svoje strane, premijer Poljske Mateuš Moravecki je zahvalio kolegama za "fantastičnom i besprimernom“ nivou solidarnosti.

Kako je podsetio premijer Mađarske Viktor Orban, 50 čeških policajaca je od 17. oktobra bilo raspoređeno na mađarsko-srpskoj granici i sprečilo 4.000 pokušaja prelaska granice.

(rs.sputniknews.com)

BONUS VIDEO: Eksplozija kod Leštana u fabrici EDePro

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili