MENE JE IZABRAO NAROD, A NE EU: Lukašenko za BBC poručio - ne interesuje me da li me smatrate legitimnim predsednikom

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

23. 11. 2021. u 20:31

BELORUSKI predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u intervjuu BBC da ga ne interesuje smatraju li ga na Zapadu legitimnim predsednikom, ili ne.

МЕНЕ ЈЕ ИЗАБРАО НАРОД, А НЕ ЕУ: Лукашенко за ББЦ поручио - не интересује ме да ли ме сматрате легитимним председником

Foto: Arhiva Novosti

On je kazao da ga je izabrao narod Belorusije, a ne EU.

- Zapad me ne priznaje četvrt veka, ali to me se ne tiče. Bitno mi je kako me doživljava moj narod - objasnio je Lukašenko.

Na pitanje kako mu se nedavno obraćala u telefonskom razgovoru Angela Merkel, odlazeća nemačka kancelarka, Lukašenko je odgovorio:

- Uzmite stenogram razgovora od Nemaca. Obraćala mi se samo sa gospodine predsedniče, a ja sam njoj govorio gospođo kancelarka.

Zatim je Lukašenko krenuo u „kontranapad“ pa je sugovorniku rekao da je „bolje da razabere ( razjasni) kako će sa Bajdenom da opšti. Da li je on za njega legitimni predsednik, ili ne?“

Bajden nelegitimni predsednik

- Ja mislim da je Bajden nelegitimni predsednik. Videli ste šta se događalo na izborima u SAD. Glasali su preko pošte, stavljali su glasačke listiće u kontejnere za smeće. Činili su čuda. To vam sve govorim da bi shvatili da me baš briga šta o meni misle u Engleskoj, ili Americi, ili u EU - istakao je Lukašenko.

Foto: Tanjug/AP Photo

Jedno od pitanja je bilo hoće li savezna država Rusija i Belorusija imati jednog ili dva presednika.

- Putin i ja nikada nismo razgovarali o tome hoće li naša savezna država imati jednog ili dva predsednika. To pitanje uopšte nije na dnevnom redu - objasnio je Lukašenko.

Što se tiče pitanja o broju političkih zatvorenika u Belorusiji, Lukašenko je bio kategoričan da ih nema.

- U krivičnom zakonu Belorusije uopšte nema kazni za političke zatvorenike. U zatvorima se nalaze samo oni koji su prekršili zakon organizujući nemire. A po Zapadu sada stalno raste broj „političkih zatvorenika“ u našoj zemlji. Gorili su da ih ima 300, zatim 400 pa 600 a sada 870. Sutra će vam iz Amerike reći 980 i vi ćete o tome „pevušiti“ - kazao je Lukašenko.

Strani agent i izdajica

Mariju Koljesnikovu, jednu od liderki beloruske opozicije, Lukašenko je nazvao „stranim agentom“. A suparnicu u predsedničkim izborima Svetlanu Tihanovsku smatra izdajnicom, kao i one koji sada žive u Litvaniji i Poljskoj.

On je istakao da inače ne ratuje protiv žena. A na pitanje oko broja učesnika protesta Lukašenko je kazao da ako ih je i bilo 200 hiljada to je samo dva posto ukupnog broja stanovnika.

Foto AP

- Na poslednjim predsedničkim izborima za mene nije glasalo 650 do 670 hiljada građana Belorusije, što je 13 do 15 posto, zato bi vi na Zapadu trebalo da se presaberete sa računanjem - smatra Lukašenko.

Govorio je Lukašenko i o migrantima i poručio Zapadu da ako EU ne bude htela da komunicira sa Minskom, Belorusija će sama da reši problem. Angela Merkel ga je pitala može li Belorusija da vrati migrante u zemlje odakle su došli. Inače, Lukašenko je bio za to da se u Nemačku - u Minhen i druge gradove, gde su vlasti bile raspoložene da prime migrante ,prebace dve hiljade ljudi. Tada bi u Belorusiji ostalo oko pet hiljada migranata.

Lukašenko je bio jasan: mi ćemo raditi na tome da vratitmo migrante u Irak, Siriju, Iran i Avganistan, jer su odatle i došli.

Foto: Tanjug/AP Photo

Što se tiče novih sankcija, Lukašenko je rekao da on nije idiot i svestan je da će one biti štetne za obe strane. Belorusija će, rekao je, nastojati da razvija saradnju sa onima koji joj nisu uveli sankcije.

BONUS VIDEO - TAKO SE TO RADI NA MINUS 20: Vladimir Putin na bogojavljenskom kupanju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!