SRUŠIO SE BRITANSKI "NEVIDLJIVI" AVION: F-35 pao u Sredozemno more - pilot se katapultirao

Novosti onlajn

17. 11. 2021. u 17:29

BRITANSKI borbeni avion F-35B srušio se danas u Sredozemno more tokom rutinskog leta, a pilot se katapultirao.

СРУШИО СЕ БРИТАНСКИ НЕВИДЉИВИ АВИОН: Ф-35 пао у Средоземно море - пилот се катапултирао

Foto: Printscreen/Jutjub/ UK Defence Journal

To je prvi incident kada je u pitanju britanski nosač aviona „Kraljica Elizabeta“, koji je trenutno ponos kraljevske mornarice, prenosi RT.

Britansko ministarstvo odbrane potvrdilo je pad avion F-35B i navelo da je pilot, posle katapultiranja, bezbedno vraćen na nosač aviona, kao i da je pokrenuta istraga o padu.

Ranije u novembru, Velika Britanija je preuzela tri američka borbena stelt lovca F-35, po ceni od 100 miliona funti po komadu, čime je ukupan broj dostigao 24 letelice.

Britanska vlada je naručila još šest aviona, koji treba da stignu sledeće godine, a još sedam treba da stigne 2023, dok je cilj da 2025. ima 48 aktivnih F-35.

Britanski nosač aviona nedavno se vratio u Evropi iz posete Singapuru. Na brodu je bilo ukrcano osam britanskih i 10 američkih F-35.

Britansko Ministarstvo odbrane još nije izvuklo olupinu aviona iz mora. Uprkos pokretanju istrage, svi preostali F-35 i trenažni letovi se nastavljaju bez prekida.

BONUS VIDEO:

ŠOKANTAN VIDEO: Avganistanac stoji na spoljašnjem delu američkog aviona i snima evakuaciju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)