ORBAN OPET POD PRITISKOM: Evropski sud optužio Mađarsku - Presuda da Budimpešta "kriminalizuje" podršku tražiocima azila

D. D. S.

16. 11. 2021. u 12:01

POTEZ Mađarske da "kriminalizuje" podršku tražiocima azila krši zakon EU, presudio je Evropski sud pravde u Luksemburgu.

ОРБАН ОПЕТ ПОД ПРИТИСКОМ: Европски суд оптужио Мађарску - Пресуда да Будимпешта криминализује подршку тражиоцима азила

Viktor Orban / Foto AP

Prethodno je izvršna vlast Evropske unije, Komisija EU, podnela tužbu protiv Budimpešte Evropskom sudu pravde u Luksemburgu zbog zakona koji smatra zločinom pomaganje tražiocima azila. Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana nazvala ga je zakonom "Stop Sorošu", što se odnosi na američkog milijardera, rođenog u Mađarskoj, čije je promovisanje liberalnih i otvorenih društava u suprotnosti sa aktuelnim stavom Budimpešte.

- Mađarsko zakonodavstvo ograničava pravo podnosilaca zahteva za azil da komuniciraju sa relevantnim nacionalnim, međunarodnim i nevladinim organizacijama i da im pomognu tako što kriminalizuju podršku zahtevima za azil - saopštila je Komisija u poslednjoj u nizu bitaka između Brisela i Budimpešte oko migracija, ljudskih prava i demokratije.

Sudski spor bi mogao da dovede do velikih novčanih kazni za Mađarsku.

BONUS VIDEO: KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati