POSTIGNUT DOGOVOR: Na klimatskom samitu COP26 u Glazgovu usvojen dokument

Tanjug

13. 11. 2021. u 21:36

REVIDIRANI dokument usvojen je danas na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija u Glazgovu nakon promene teksta u vezi sa ugljem u poslednjem trenutku.

ПОСТИГНУТ ДОГОВОР: На климатском самиту ЦОП26 у Глазгову усвојен документ

Foto Tanjug/AP

Nakon promene formulacija u vezi sa ugljem u poslednjem trenutku kada je Indija predložila zamenu fraze „faza ukidanja“ sa „faza smanjivanja“, britanski predsedavajući samitu COP26 saopštio je da je sporazum o kojem su pregovarali tokom dve nedelje usvojen, prenosi Rojters.

Iran je danas ranije saopštio da nije zadovoljan delom nacrta sporazuma COP26 o postepenom ukidanju subvencija za fosilna goriva i izrazio podršku Indiji, koja je takođe kritikovala bogatije zemlje.

Foto Tanjug/AP

-Nismo zadovoljni paragrafom 36 o postepenom ukidanju subvencija za fosilna goriva. Podržavamo indijsku delegaciju kada je reč o fosilnim gorivima, istakla je iranska delegacija na samitu Ujedinjenih nacija o klimi u Glazgovu.

Foto Tanjug/AP

Alok Šarma, britanski predsedavajući konferencije COP26 izrazio je svoje “duboko žaljenje" zbog toga što je samit završen promenom teksta o uglju u poslednjem trenutku.

-Ako mi dozvolite, želeo bih svim delegatima da se izvinim zbog načina na koji se ovaj proces odvijao i izrazim svoje duboko žaljenje.Takođe razumem veliko razočaranje, ali mislim da je, kao što ste i primetili, takođe od vitalnog značaja da zaštitimo ovaj predlog paketa mera, naglasio je Šarma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije