NA POMOLU DOGOVOR KOJI ĆE POTRESTI BLISKI ISTOK? Sin maršala Kalife Haftara tajno posetio Izrael

Novosti online

13. 11. 2021. u 16:05

ALŽIR komentariše navode da je libijski kandidat za predsednika obećao normalizaciju odnosa sa Izraelom.

НА ПОМОЛУ ДОГОВОР КОЈИ ЋЕ ПОТРЕСТИ БЛИСКИ ИСТОК? Син маршала Калифе Хафтара тајно посетио Израел

Foto: EPA

Alžirski ministar spoljnih poslova Ramtane Lamamra rekao je da njegova zemlja više voli da ima ljude na čelu bratskih zemalja koji vole svoju zemlju, a ne da se upuštaju u inostrane poslove u korist drugih na račun interesa svoje zemlje.

Odgovarajući na pitanje o tome šta se dešava povodom mogućeg kandidata za predsedničke izbore u Libiji koji bi dao svoju podršku libijskom priznanju Izraela, Lamamra je u intervjuu za alžirsku državnu televiziju rekao da Alžir više voli da ima muškarce ili žene na čelu bratskih zemalja koji vole svoju zemlju i posvećeni su višem interesu zemlje. "To je ono što želimo za sebe i našu braću".

Foto: Depositphotos

On je naglasio da "Alžir smatra da je prikladnije, s obzirom na odnose arapskih zemalja sa izraelskim okupatorom, da podrži napore koji imaju za cilj ostvarivanje neotuđivih prava bratskog palestinskog naroda i podsticanje rada Ujedinjenih nacija ka oživljavanju Palestine. "

- Pregovori arapskih zemalja sa Izraelom ne služe miru na Bliskom istoku, niti stabilnosti u regionu uopšte - rekao je on.

- Njegova zemlja veruje da se svako ko se oslanja ili drži izraelskog uticaja, bilo u Libiji – ako je izjava istinita – u Maroku ili bilo kojoj drugoj zemlji, smatra činom izdaje koji ne služi interesima regiona i svog naroda.

Alžirski ministar je istakao da njegova zemlja "poštuje suverenitet bratskog libijskog naroda i smatra da samo libijski narod ima pravo da bira svog predsednika i predstavnika u parlamentu, i obećao je da se neće mešati u njihove poslove, već će pomoći ponovnom ujedinjenju u kontekstu svoje želje da se prevaziđe libijska kriza, što će omogućiti razvoj Libije."

Prekjuče su izraelski mediji tvrdili da je sin libijskog generala Kalife Haftara, Sadam Haftar, tajno posetio Izrael i preneo im poruku svog oca, tražeći izraelsku političku i vojnu pomoć, u zamenu za obećanje da će uspostaviti diplomatske odnose sa Izraelom, dok se priprema za kandidaturu na libijskim izborima zakazane za nekoliko nedelja.

Bivši ministar u vladi Benjamina Netanjahua, Ajub Kara, otkrio je juče, da je "dok je bio u izraelskoj vladi održavao tajne sastanke sa istaknutim političkim liderima iz Libije na ostrvu Rodos, koji su se fokusirali na normalizaciju odnosa, tvrdeći da je pokojni libijski predsednik Muamer al-Gadafi imao želju da potpiše sporazume sa Izraelom."

Četiri arapske zemlje, naime UAE, Bahrein, Maroko i Sudan, potpisale su sporazume o normalizaciji sa Izraelom u istorijskom zaokretu u odnosima između starih neprijatelja, prenosi Sputnik Arabic.

(SrbijaDanas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!