RAKETE SAMO PLJUŠTE: Kina u pustinji napravila repliku američke flote i razvaljuje je! (FOTO)

Novosti online

09. 11. 2021. u 23:05

KINA je izgradila repliku brodova američke flote u udaljenom delu pustinje Taklamakan, nedaleko od poligona za testiranje raketa, pokazuju satelitski snimci, tvrdi Američki mornarički institut.

РАКЕТЕ САМО ПЉУШТЕ: Кина у пустињи направила реплику америчке флоте и разваљује је! (ФОТО)

Foto: EPA/ilustracija

Na osnovu satelitskih snimaka, uočeno je da se radi o replikama najnovijeg američkog nosača aviona „Džerald Ford“, razarača „Erli Burk“ i drugih brodova, navodi Američki mornarički institut (USNI).

Detaljne makete u prirodnoj veličini izgrađene su na mestu gde kineska armija testira svoje protivbrodske rakete, pa se pretpostavlja da se koriste upravo za testiranje oružja, tvrdi ova američka nevladina organizacija bliska mornarici.

Satelitski snimci pokazuju da su svi brodovi identične replike, do detalja, osim nosača aviona, koji nema komandni most.

Makete brodova postavljene su na platforme koje se kreću po šinama, pa mogu da se pomeraju. Na svim maketama uočeni su i visoki stubovi, za koje se pretpostavlja da nose senzore kojim se očitavaju merenja prilikom proba oružja.

Na osnovu poređenja sa ranijim satelitskim snimcima, pretpostavlja se da su se makete u kineskoj pustinji pojavile tokom 2019. godine i da su nekoliko puta obnavljane, navodi USNI.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere