"KONEKTIKAT" SE SUDARIO SA "PLANINOM": Rešena misterija šta se dogodilo sa američkom nuklearnom podmornicom u Južnokineskom moru

D. I. V.

06. 11. 2021. u 22:14

KOMANDANT nuklearne podmornice "Konektikat", Kameron Aljilani, dežurni oficir potporučnik Patrik Kešin i oficir Kori Rodžers uklonjeni su sa svojih pozicija po nalogu komandanta Sedme flote SAD viceadmirala Karla Tomasa, saopštila je američka mornarica.

КОНЕКТИКАТ СЕ СУДАРИО СА ПЛАНИНОМ: Решена мистерија шта се догодило са америчком нуклеарном подморницом у Јужнокинеском мору

Oštećena atomska podmornica i smenjeni kapetan Kameron Aljilani

Admiral Tomas je u obrazloženju odluke napisao da su "ispravno rasuđivanje, razborito donošenje odluka i pridržavanje potrebnih procedura u navigaciji i upravljanju rizikom mogli da spreče incident" 2. oktobra ove godine. Podmornica se sudarila sa "podmorskom planinom" uprkos najsavremenijim navigacijskim uređajima.

Prema sajtu za pomorski monitoring "Ju-Es njuz", podvodni brod je znatno oštećen i posle urgentne popravke u bazi Guam podmornica od ponedeljka plovi ka Bremertonu u državi Vašington ka centralnom remont centru.

U međuvremenu, kinesko ministarstvo spoljnih poslova ponovo je u petak osudilo američku vojsku jer nije objavila ključne detalje nesreće. U zvaničnom saopštenju njegovog portparola navodi se da Vašington "još treba da da jasne odgovore na pitanja kao što su namera operacije, tačna lokacija incidenta, da li se nalazi u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni ili teritorijalnom moru bilo koje zemlje i da li je sudar doveo do nuklearnog curenja ili zagadio morsko okruženje, što je sve izazvalo veliku zabrinutost i sumnju."

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!