MARŠ ZBOG KLIMATSKIH PROMENA KROZ GLAZGOV: Demonstranti traže hrabriju akciju od svetske elite (FOTO)

Novosti online

06. 11. 2021. u 17:05

HILjADE demonstranata krenulo je u marš kroz Glazgov koji je domaćin klimatske konferencije Ujedinjenih nacija, zahtevajći hrabriju globalnu akciju.

МАРШ ЗБОГ КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА КРОЗ ГЛАЗГОВ: Демонстранти траже храбрију акцију од светске елите (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP Photo

Studenti, aktivisti i građani zabrinuti za klimu okupili su se u kišnom Glazgovu, krenuli su iz parka Kelvingrov ka centralnom trgu Džordž.

Demonstranti su nosili crvene zastave i transparente na kojima je pisalo "Kapitalizam ubija planetu". Energična gomila mladih optužuje kompanije za klimatsku krizu i skandirala je parole u korist socijalizma sa pesnicama podignutim uvis. pesnicama u vazduh.

Mogle su se videti i desetine škotskih nacionalnih zastava koje su se vijorile na vetru. Bilo je i onih koji su tražili pravdu za ugrožene poljoprivrednike.

Istovremeno, na sastanku KOP26, koji je u toku od ponedeljka i traje još nedelju dana, govornici su razmatrali kako globalno zagrevanje pustoši poljoprivredna zemljišta i ugrožava bezbednost hrane.

Obećali su da će se postepeno ukinuti korišćenje uglja, smanjiti emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte i smanjiti seča šuma.

Međutim, aktivisti smatraju da je na dosadašnjim sastancima premalo dokaza o napretku. 

Aktivistkinja za klimatsku pravdu Vanesa Nakate iz Ugande zamolila je svet da prestane sa sagorevanjem fosilnih goriva, s obzirom na to da je glavni uzrok globalnog zagrevanja.

- Gledamo kako farme propadaju i sredstva za život su izgubljena zbog poplava, suša i rojeva skakavaca - rekla je ona dodajući da naučnici tvrde da su uzrok tome klimatske promene.

- Klimatska kriza znači glad i smrt za mnoge ljude u mojoj zemlji i širom Afrike - navela je.

Upitana o njenom uticaju u pregovorima o klimi, Nakate je primetila protest koji se događa na ulicama Glazgova.

- Promena je ono što se dešava napolju, šta mladi rade, organizuju klimatske štrajkove. Tu je promena - rekla je Nakate.

(RTS)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO: 

UZNEMIRUJUĆE SCENE: Besne požari u Izraelu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)