FRANCUSKI GRADOVI KAO RATNE ZONE: Bande krenule u otvoreni napad - razvili nove taktike urbane borbe (VIDEO)

POJAM urbane gerile dobio je u Francuskoj otelotvorenje u pravom smislu te reči. Bande iz predgrađa u poslednje vreme često se s policijom obračunavaju direktnim pucnjima iz pištolja za vatromet, koji itekako mogu da budu opasni. Jedan od takvih spektakularnih napada dogodio se u noći između utorka i srede na policijski komesarijat u mestu Vilnev d'Ask u blizini Lila.

ФРАНЦУСКИ ГРАДОВИ КАО РАТНЕ ЗОНЕ: Банде кренуле у отворени напад - развили нове тактике урбане борбе (ВИДЕО)

Foto: Tviter/@Bhabanisankar02

Snimci koji su stigli preko društvenih mreža su zapanjujući. Varnice pršte na sve strane dok se projektili odbijaju od zgradu policijske stanice, one koja predstavlja simbol zaštite celokupnog građanstva. Petnastak mladih, obučenih od glave do pete u crno, nesmetano su gađali fasadu. Otvorena je istraga, a juče tokom dana još niko nije bio uhapšen.

Iz policijskog sindikata ističu da su takvi napadi na policiju česti, praktično svakodnevni, ali da je ovaj karakterističan po tome što je dikretno napadnuta stanica. Izgrednici obično namame policajce i vatrogasce u intervenciju, tako što prethodno zapale neki automobil, a onda saspu vatrometnu paljbu na njih.

Ističe se da do takvih napada uglavnom dolazi kao odgovor na obračun s dilerima. Ovoga puta, međutim, razlog je druge prirode. Policajci su prethodno, tokom dana, pokušali da zaustave mladića koji je vozio skuter bez tablice. Ovaj se dao u beg, uhvaćen je, a prema zvaničnim izjavama, begunac i jedan policajac su lakše povređeni. Vozač motora je stavljen u pritvor, a tokom noći je zbog toga vatrometom napadnuta policijska stanica.

U Francuskoj će uskoro predsednički izbori i bezbednosna situacija u zemlji je jedna od glavnih predizbornih tema. Vlasti su čak izmislile naziv "ponovno osvajanje Republike", za one kvartove u koje je potrebno vratiti red i zakon.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: NEREDI U NEMAČKOJ - Sukob policije i pripadnika "Antife"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja