DIREKTOR RUSKOG NAFTNOG GIGANTA UPOZORAVA: Era jeftine energije se bliži kraju!

Novosti onlajn

28. 10. 2021. u 17:02

UVOĐENjE poreza na ugljenik na tradicionalne energetske resurse i potreba za ogromnim ulaganjima u „novu energetiku“ dovešće do poskupljenja energije za konačne potrošače, rekao je direktor ruskog naftnog giganta „Rosnjeft“ Igor Sečin na XIV Evroazijskom ekonomskom forumu.

ДИРЕКТОР РУСКОГ НАФТНОГ ГИГАНТА УПОЗОРАВА: Ера јефтине енергије се ближи крају!

Foto AP

- Gasna kriza ove godine jasno je pokazala kako deficit jednog energetskog resursa može da se odrazi na cene i balans u čitavom energetskom sektoru - rekao je Sečin.

Kako je istakao, destimulacija tradicionalne energetike dovodi do smanjenja ulaganja neophodnog za održavanje nivoa proizvodnje tradicionalnih energenata, „što će izazvati nestašicu i još veće poskupljenje“.

Prema njegovim rečima, da bi se sprečilo da svetska ekonomija sklizne u takvu energetsku „inflatornu spiralu“ pristupi izmeni strukture svetske energetike moraju da budu izbalansirani.

- Visoke cene energenata nesumnjivo će usporiti ekonomski rast i era relativno niskih cena energije koja je trajala skoro 100 godina i koja je bila glavni podsticaj za razvoj svetske ekonomije mogla bi da se završi - smatra izvršni direktor „Rosnjefta“.

Cena novembarskih fjučersa za gas u Evropi na otvaranju trgovanja 28.10. pala je za 9 odsto, na 950 dolara za hiljadu kubnih metara, pokazuju podaci na berzi „ICE“.

(Sputnjik)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU


 

BONUS VIDEO:

RAJKOVA PEĆINA: Više od dva kilometra dvorana i hodnika ispunjenih prelepim "nakitom"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju