NOVI IZUM RUSKIH NAUČNIKA: Napravljena nazalna verzija vakcine „Sputnjik Ve“ - upotreba već za osam meseci?

Novosti onlajn

26. 10. 2021. u 22:42

RUSKA farmaceutska kompanija „Generium“ napravila je nazalnu verziju vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i podnela zahtev za sprovođenje kliničkih ispitivanja, saopštio je generalni direktor kompanije Daniel Taljanski, prenose ruski mediji.

НОВИ ИЗУМ РУСКИХ НАУЧНИКА: Направљена назална верзија вакцине „Спутњик Ве“ - употреба већ за осам месеци?

Ilustracija / Foto AP

- Na osnovu vakcine instituta 'Gamaleja' napravili smo intranazalni oblik vakcine koja se jednostavno ubrizgava u nos. Znatno lakše se podnosi od obične vakcine, a po efikasnosti nije nimalo lošija od tradicionalnog oblika vakcine, s obzirom na podatke kojima danas raspolažemo. Predali smo dokumenta Ministarstvu zdravlja Rusije kako bismo dobili dozvolu za klinička ispitivanja - rekao je Taljanski.

Kompanija se nada da će za šest do osam meseci uspeti da registruje nazalnu vakcinu nakon čega bi bila dostupna građanima Rusije.

Kako je pojasnio Taljanski, nazalna vakcina će se primati dvokratno, kao i tradicionalna vakcina. Pritom, za razliku od vakcine „Sputnjik Ve“ koja se daje intramuskularno, novu verziju vakcine nije potrebno zamrzavati, stoga njena isporuka neće zahtevati posebne uslove.

(Sputnjik)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POZNATI KOJI SU OD POROKA I SLAVE POBEGLI U MANASTIR: Među njima su glumac i autor našeg kultnog filma