KORAK BLIŽE NATO-u: Ukrajina prvi put pozvana na sednicu koja je isključivo za članice Alijanse

Novosti onlajn

25. 10. 2021. u 22:04

UKRAJINA je prvi put pozvana da učestvuje na Konferenciji nacionalnih direktora naoružanja NATO-a kojom će predsedavati generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

КОРАК БЛИЖЕ НАТО-у: Украјина први пут позвана на седницу која је искључиво за чланице Алијансе

Foto AP

U Briselu se 26. oktobra održava sednica visokog savetodavnog Komiteta Severnoatlantskog saveta za naoružanje – Konferencija nacionalnih direktora naoružanja. Prvi put za više od pola veka postojanja Komiteta pozvan je predstavnik Ukrajine da učestvuje u pitanjima koja su do sada bila isključivo u nadležnosti država-članica NATO-a, saopštio je zamenik ministra odbrane Ukrajine Aleksandar Nosov koji će predstavljati Kijev na Konferenciji, pišu ukrajinski mediji.

Prema rečima Nosova, Ukrajina je i ranije bila pozivana na sednice Konferencije, ali se sada prvi put radi o pitanjima koja se tiču isključivo nadležnosti članica NATO-a: inovacije u vojno-tehničkoj sferi, transformacije u saradnji sa naukom i vojnom industrijom i postizanje optimalnog balansa između vojnih potreba i budžetskih mogućnosti.

Nosov je skrenuo pažnju na to da će se Konferencija nacionalnih direktora naoružanja Alijanse održati odmah nakon što je prošle nedelje utvrđen novi plan odbrane saveza tokom sukoba i kriza sa ciljem planiranja hitnog formiranja snaga Alijanse u potrebno vreme i na potrebnom mestu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

Svetionik Vojvodine jači od NATO bombi

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)