BAJDEN ULOŽIO VETO ZBOG NACIONALNE BEZBEDNOSTI: Ništa od objave tajnih dosijea o ubistvu Kenedija

Novosti online

23. 10. 2021. u 18:32

AMERIČKI predsednik DŽo Bajden odložio je otvaranje poverljivih dosijea o ubistvu DŽona Kenedija sve do decembra sledeće godine. Bajden je naredbu da se ne otvore dosijei obrazložio pandemijom virusa korona.

БАЈДЕН УЛОЖИО ВЕТО ЗБОГ НАЦИОНАЛНЕ БЕЗБЕДНОСТИ: Ништа од објаве тајних досијеа о убиству Кенедија

Foto: AP Photo/Evan Vucci/Arhiva Novosti

U odluci Bajden navodi da će preostali tajni dokumenti koji se tiču ubistva nekadašnjeg američkog predsednika „biti zadržani od javnog objavljivanja“ do 15 decembra sledeće godine, što je gotovo 60 godina od atentata u Dalasu.

Bajden obrazlaže da je Nacionalna administracija za arhivu (NARA) zbog pandemije virusa korona u nemogućnosti da kontaktira sa svim agencijama kojih se tiču dokumenti i ne mogu da utvrde da li bi njihovo objavljivanje moglo da utiče na nacionalnu sigurnost, prenosi RT.

Bajden navodi da je zbog toga „neophodno privremeno odlaganje kako bi se zaštitili protiv moguće štete za vojnu odbranu, obaveštajne operacije, sprovođenje zakona ili međunarodne odnose“.

Pojedine informacije, koje su ranije procenjene, biće objavljene u decembru ove godine, dok će ostale ostati tajne još godinu dana.

Iako je Li Harvi Osvald uhapšen zbog ubistva Kenedija, da bi ga dva dana kasnije ubio DŽek Rubi, likvidacija nekadašnjeg američkog predsednika ostaje predmet brojnih teorija i sumnje u zaveru koja stoji iza atentata.

Zbog toga je Kongres još 1992. godine doneo odluku da sva dokumenta u vezi sa ubistvom treba da budu objavljena, kako bi javnost bila potpuno informisana, mnogi nivoi američke administracije to još nisu u potpunosti učinili.

Do sada je objavljeno oko 250.000 dokumenata u vezi sa ubistvom Kenedija, ali se oni mogu videti samo u prostorijama NARA u Merilendu. Američki predsednik DŽo Bajden naložio je da oni budu digitalizovani i dostupni onlajn.

(Sputnjik)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: VAŠINGTONSKE TAJNE - Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)