NAJSTARIJA EVROPSKA NACIJA OSTAJE BEZ POMOĆI U KUĆI? Nova odluka Vlade Italije - stranci bez sanitarne zelene karte neće više moći da rade!

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

19. 10. 2021. u 20:10

BEZ sanitarnog sertifikata napolje iz kuće - grubo rečeno ovako bi se mogla tumačiti nova odluka Vlade Italije.

НАЈСТАРИЈА ЕВРОПСКА НАЦИЈА ОСТАЈЕ БЕЗ ПОМОЋИ У КУЋИ? Нова одлука Владе Италије - странци без санитарне зелене карте неће више моћи да раде!

Foto: Depositphotos

Svi koji su do sada bili angažovani kao pomoć starima, ili za čuvanje dece, a ne poseduju zelenu kartu, ne mogu više da rade taj posao.

Tako je odlučila italijanska Vlada: sva takva radna snaga, a prevashodno su to žene, mora biti vakcinisana ili raditi PCR test svakih 48 sati kao dokaz da nisu pozitivni. Iako poseduju regularan ugovor sa poslodavcem imaju rok od samo pet dana da steknu dokaz o imunizaciji, ili moraju biti udaljeni sa posla „zbog odbrane zdravlja osobe kojoj asistiraju“. Ukoliko ne ispune ove zdravstvene uslove ne mogu više ni da stanuju kod poslodavca, niti je on obavezan da drži takvu osobu.

A ako se ispostavi kontrolom PCR testa da je osoba pozitivna na Kovid, mora ostati u tom stanu u karantinu dve sedmice.

Rezultati istraživanja pokazuju da u Italiji ima oko 900.000 osoba za pomoć starijima, ili su posluga u kući, ili brinu o deci, a rade uz regularnim ugovore. A ko se tom broju dodaju oni koji rade na crno, dolazi se do cifre od oko dva miliona osoba, od kojih su 73 posto strani državljani, a najviše ih je iz Istočne Evrope, 43,8 posto.

Odluka je obrazložeba primerom da na ovim poslovima radi veliki broj Rumunki koje često putuju u zemlju porekla. Kako je u Rumuniji veliki broj zaraženih korona virusom, a malo vakcinisanih, povratkom u Italiju one mogu da unesu virus. Drugi problem je što je deo stranih državljana za pomoć u kući vakcinisan ruskim “Sputnjikom Ve” u zemlji iz koje dolaze, ali tu vakcinu ne priznaje Evropska niti Italijanska agencija za lekove.

Dok Vlada razmatra odluku o delimičnom odstupanju od pravila za dodelu zelene karte takvim osobama, brojne italijanske porodice su u panici. Rizikuju da ostanu bez pomoći u kući, a najstrašnije je penzionerima i invalidima jer Italija ima najstarije stanovništvo u Evropi.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)