PESKOV: Rusija maksimalno ispunjava sve obaveze u isporukama gasa Evropi

Novosti onlajn

13. 10. 2021. u 15:14

RUSIJA besprekorno i maksimalno ispunjava sve obaveze predviđene ugovorima za isporuku gasa, izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

ПЕСКОВ: Русија максимално испуњава све обавезе у испорукама гаса Европи

Foto: Sergei Karpukhin/Pool photo via AP

- U svakom slučaju se može reći da Rusija besprekorno i maksimalno ispunjava sve obaveze predviđene ugovorima, odnosno svi obimi isporuka su do maksimuma uvećani, do mogućeg maksimuma u skladu sa onim ugovorima koji postoje, kao i u skladu sa sporazumima - rekao je Peskov odgovarajući na pitanja o tome kakva je situacija sa isporukama ruskog gasa Evropi.

On je dodao, da što se tiče tehničkih i drugih pitanja, njih bi trebalo uputiti „Gaspromu“.

Portparol Kremlja je saopštio i da je Rusija spremna da ispuni ono što je dogovoreno o tranzitu gasa preko Ukrajine i u slučaju da Kijev ima neke komercijalne predloge, onda će sve funkcionisati.

On je posavetovao Kijev da se obrati evropskim kompanijama, koje kupuju ruski gas, a koje mogu da sklope nove sporazume za isporuku s obzirom na povećanu potražnju.

- Odnosno, kako bi se nešto transportovalo preko teritorije Ukrajine potrebno je da to neko kupi - dodao je on.

Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da je Kijev zainteresovan da očuva tranzit gasa iz Rusije u Evropsku uniju preko svoje teritorije, jer ne želi da izgubi dve milijarde dolara godišnje.

Kijev sve češće pokreće pitanje očuvanja tranzita zbog završetka izgradnje „Severnog toka 2“, kao i zbog ugovora koji je potpisao „Gasprom“ sa mađarskom kompanijom „MVM CEEnergy“ za transport gasa „Turskim tokom“.

U Moskvi su naveli da sporazum o isporukama gasa kroz Ukrajinu ostaje na snazi tokom celokupnog perioda važenja i čak nakon toga Moskva nema nameru da se odrekne te maršrute.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da Rusija vidi mnoge špekulacije na tu temu. On je naglasio da je za devet meseci 2021. godine „Gasprom“ povećao ispumpavanje za više od osam odsto, a krajem godine će zemlja premašiti obaveze koje su ugovorene za tranzit gasa.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU


(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista