KIM GRADI "NEPOBEDIVU VOJSKU": Poruka lidera iz Pjongjanga sa prve izložbe novog naoružanja "Samoodbrana-2021"

I. S.

13. 10. 2021. u 00:14

IZGRADIĆU nepobedivu vojsku! Obećao je ovo lider Severne Koreje, Kim Džong Un tokom izložbe novog naoružanja "Samoodbrana-2021", koja je deo obeležavanja 76. godišnjice postojanja vladajuće Radničke partije.

КИМ ГРАДИ НЕПОБЕДИВУ ВОЈСКУ: Порука лидера из Пјонгјанга са прве изложбе новог наоружања Самоодбрана-2021

Foto AP

Ova izložba je prva takve vrste otkako je Kim preuzeo vlast 2011. godine. Prikazano je novo naoružanje, uključujući interkontinentalne balističke rakete, koje je Severna Koreja već testirala, ili pokazala tokom vojne parade.

Kim je poručio da modernizacija vojske nije usmerena protiv Južne Koreje i da ne bi trebalo da se dogodi drugi rat u kojem bi se korejski narod borio međusobno. Nazivajući SAD izvorom nestabilnosti na Korejskom poluostrvu, Kim je poručio i da je najvažniji cilj njegove zemlje izgradnja "nepobedivih vojnih sposobnosti" koje se niko ne bi usudio da izazove.

Kim je optužio SAD za "stvaranje tenzija i nedostatak manifestacije dobrih namera u praksi". Kako je rekao, "SAD su često poručivale da nisu neprijateljski nastrojene prema Pjongjangu, ali ne postoje dokazi za to". Naprotiv, "Vašington nastavlja da stvara tenzije u regionu svojim pogrešnim procenama i postupcima".

Niz optužbi, Kim je izrekao i na račun Seula, ističući da je licemeran, jer razvoj naoružanja Pjongjanga naziva provokacijom dok, istovremeno, ulaže veliki novac za povećanje sopstvenih vojnih sposobnosti, uključujući kupovinu naprednih američkih lovaca. Istovremeno, međutim, Severna Koreja je obnovila kanale komunikacije sa južnim susedom i poručila da je otvorena za ponovno pokretanje zvaničnih razgovora sa Seulom "ako se za to steknu uslovi".

Atomsko oružje

SEVERNA Koreja je poslednjih nedelja slala rivalima različite signale. Prošlog meseca Pjongjang je izveo prve raketne testove za šest meseci. U okviru niza testova izvedena su i testiranja nosača nuklearnog oružja, koje bi moglo da dostigne ciljeve u Južnoj Koreji i Japanu, odnosno, vojne baze SAD koje se tamo nalaze.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a