ENTUZIJAZAM ZA VAKCINE "OTKLJUČAO" APENINE: Pošto je stopa cepljenja dostigla 80 procenata, Italijani dočekali slobodu i nove turiste

Milica Ostojić (RIM - SPECIJALNO ZA NOVOSTI)

11. 10. 2021. u 23:44

Otvaranje Italije i pristizanje turista je veoma pozitivno za zemlju koja ima lepote za izvoz. Ali, što je još bitnije, po mom mišljenju, i interesantnije, jeste što je došlo do pravog entuzijazma za vakcinisanje, jer se samo tako stiče sloboda kretanja.

ЕНТУЗИЈАЗАМ ЗА ВАКЦИНЕ ОТКЉУЧАО АПЕНИНЕ: Пошто је стопа цепљења достигла 80 процената, Италијани дочекали слободу и нове туристе

Karmen del Vando (druga sa desne strane) u Kazerti

Razbudili su se Italijani posle drame koju su proživljavali od marta 2020. godine i krenuli već na putovanja duž Apeninskog poluostrva, organizovano ili samostalno. Tek sada shvataju koliko lepote nisu videli u sopstvenoj zemlji, a bila im je nadomak. Krenuli su u muzeje, na izložbe koje su imale rok zatvaranja, a sada se produžava zbog ogromnog interesovanja publike. Veoma je bitno da Italijani shvate istoriju, lepotu, radi upoznavanja i očuvanja kulturnih dobara za buduća pokolenja Italije i sveta.

Dopisnica španskog lista "Revistart" Karmen del Vando ovako je, za "Novosti", opisala svoj doživljaj "otvaranja" Italije koja je, zahvaljujući tome što se stiglo do 80 odsto vakcinisanih sa obe doze cepiva starijih od 12 godina, mogla da poseti čuveni dvorac Ređa u Kazerti, u regionu Kampanija, 25 kilometara od Napulja, biser među kraljevskim zdanjima. Koliko je značajno otvaranje Italije, svedoči neverovatno brzi priliv turista, što je posebno evidento u Rimu, gde nismo videli takve gužve i turističke autobuse na sprat od marta 2020. godine, kada je sve zatvoreno.

Otvaranjem su oduševljeni turisti, još više Italijani, jer je većina građana stekla zelenu sanitarnu kartu, pa će biti više gledalaca na otvorenom i u zatvorenom, više publike na stadionima i u salama. Sada se u celoj Italiji stiglo do samo 2.745 pozitivnih na gotovo 300.000 testiranih.

Bioskopi i pozorišta sada mogu da budu popunjeni sa 80 odsto kapaciteta, stadioni sa 75, zatvorene sportske hale zasada sa 50, dok arene na otvorenom i muzeji neće više uopšte imati ograničenja broja posetilaca, naravno, uz distancirane ulaske. U restoranima u zatvorenom prostoru zelena karta je obavezna.

Najveća novina je otvaranje diskoteka koje su bile zatvorene duže od godinu dana, ali samo u "belim zonama" Italije, gde je nivo novozaraženih minimalan. Diskoteke će strogo biti nadzirane, moraju imati adekvatne sanitarne mere sa kontrolom osim zelene karte i lične karte radi sigurne identifikacije, direktnu razmenu vazduha, korišćenje čaša jednokratno i masku na licu, osim kada se pleše, jer su diskoteke te koje podrazumevaju najveći rizik od širenja virusa.

Problem se ukazuje u fabrikama i firmama jer od 15. oktobra svaki zaposleni mora da poseduje dokument o imunizaciji, a postoji jedan broj još nevakcinisanih iz raznih razloga. Oni će za ulazak na posao morati da prikažu negativan test na svakih 48 sati, pa je upućen zahtev Vladi da im se, pre imunizacije, omogući test na svakih 72 sata, ili direktno testiranje u firmi. Ne miruju pokreti antivaksera, uz infiltraciju neofašističkih grupa, koje koriste situaciju i donose nasilje pod parolom "nećemo vakcinu" i "nećemo zelenu kartu", praveći haos, kao proteklog vikenda, u Rimu i Milanu.

DAN SLOBODE STIGAO I U SIDNEJ

Pabovi u Sidneju, najvećem australijskom gradu, otvoreni su minut posle ponoći, a prijatelji i porodice okupili su se na ponoćnom pivu, posle gotovo četvoromesečnog "lokdauna", jer Australija planira da počne da živi sa virusom korona i da postepeno ponovo otvara ekonomiju.

- Vidim to kao dan slobode. Izvodimo naciju iz ove pandemije, ali će to biti izazov - , izjavio je premijer australijske države Novi Južni Vels Dominik Perote novinarima u Sidneju, pošto je stopa vakcinacije sa dvostrukom dozom u ovoj državi kod ljudi starijih od 16 godina prešla 74 odsto. U susednom Kvinslendu, čije granice prema Novom Južnom Velsu ostaju zatvorene, stopa vakcinacije iznosi samo 52 odsto.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)