SVAĐA IRANA I AZERBEJDŽANA: Moskva prati "koškanje" rukovodstava Bakua i Teherana, kao i njihove vojne manevre

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

11. 10. 2021. u 22:41

Vojne vežbe sa obe strane granica Irana i Azerbejdžana nametnule su pitanje hoće li u tom delu sveta, posle rata u Nagornom Karabahu, doći do većeg vojnog sukoba. U nedavnom ratu Azerbejdžanaca i Jermena rukovodstvo u Teheranu nije stalo ni na ničiju stranu. Iran je godinama sarađivao i sa Jermenijom i sa Azerbejdžanom.

СВАЂА ИРАНА И АЗЕРБЕЈЏАНА: Москва прати кошкање руководстава Бакуа и Техерана, као и њихове војне маневре

Iljham Alijev

Sada su u delu poznatom kao Iranski Azerbejdžan 1. oktobra počele velike vežbe iranske armije sa 40.000 vojnika i oficira kao i tenkovskih jedinica, teške artiljerije i sistema PVO. Nije saopšteno kada će se završiti.

Predsednik Azerbejdžana Iljham Alijev je izrazio čuđenje što Iran održava vežbe na granici. Ali, i Azerbejdžan je od 2. do 8. oktobra održao manevre zajedno sa Turskom u blizini sa granicom Jermenije i Irana.

Minulih dana se raširila i informacija da Azerbejdžan i Turska nameravaju da osvoje Sjunik, koji je jermenska teritorija, kako bi se stvorio koridor za spajanje Azerbejdžana sa enklavom Nahičevanska autonomna republika i s Turskom. Tim putem bi Turska mogla da prevozi robu u centralnu Aziju. Zauzvrat se Jermeniji obećava železnička veza sa Rusijom, prekinuta više od tri decenije.

U Teheranu tvrde da su manevrima hteli da pošalju poruku Izraelu i terorističkoj Islamskoj državi (ID) da su spremni da brane svoju teritoriju. Iranci tvrde kako su u blizini njihove granice, u Azerbejdžanu, bili teroristi. U Teheranu ističu da Iran nikad neće pristati na promenu granica i na provokacije.

Iranu se ne dopada što Azerbejdžan sarađuje sa Izraelom. U Teheranu optužuju Azerbejdžan ne samo zbog kupovine izraelskog oružja i bespilotnih letelica nego nego i zbog "špijunskih aktivnosti" u korist Izraela. Ministar spoljnih poslova Irana Hosein Abdolahijan je izjavio da Izrael na razne načine pokušava da se što više približi granicama Irana. U Teheranu smatraju da se oseća prisustvo Izraela u više regiona Azerbejdžana. Predsednik Alijev traži od Irana dokaze da se na teritoriji Azerbejdžana nalaze Izraelci, a izjave iranskih političara nazvao je klevetama.

Duhovni iranski vođa Ali Hamnei poručuje da Baku i Teheran sporove treba da rešavaju mirnim putem sami, bez prisustva drugih država. Poruka je da Turska ne treba da se meša u sporove drugih zemalja.

POSMATRAJU RUSIJA, KINA I SAD

U Moskvi ocenjuju da do rata između Azerbejdžana i Irana neće doći, jer to obema zemljama nije u interesu. Azerbejdžan nije spreman za rat sa Iranom. Ali, valja znati da u Iranu živi oko 20 miliona Azerbejdžanaca. Sve to pažljivo promatraju ne samo Rusija i Kina, koji imaju tamo interese, već i SAD. Rusija je zainteresovana za stabilnost u regionu Kaspijskog mora i Južnog Kavkaza.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri