ROPSKA EKSPLOATACIJA U BAKUU: Evropski sud za ljudska prava naložio Azerbejdžanu da isplati odštetu radnicima s Balkana

V. C. S.

08. 10. 2021. u 16:49

EVROPSKI sud za ljudska prava doneo je juče dugo očekivanu presudu u slučaju Zoletić i drugi protiv Azerbejdžana, u korist 33 državljana BiH, koji su 2009. vrbovani i odvedeni u Azerbejdžan na prinudni rad.

РОПСКА ЕКСПЛОАТАЦИЈА У БАКУУ: Европски суд за људска права наложио Азербејџану да исплати одштету радницима с Балкана

Evropski sud za ljudska prava

Slučaj "SerBaz" jedan je najvećih slučajeva trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije. Oko 700 radnika iz BiH, Srbije i Severne Makedonije bilo je na najsuroviji način eksploatisano tokom izgradnje kapitalnih državnih objekata u Bakuu, između 2007. i 2009. Oni su bili izloženi neljudskim uslovima rada i smeštaja, zabranama kretanja, oduzimanju pasoša, uskraćivanju zarada, kažnjavanjima od po 500 dolara za slučaj izostanka sa posla, ali i pretnjama i fizičkim zlostavljanjima. O radnicima firme "SerBaz" izveštavali su mnogi balkanski mediji, ali je slučaj u međuvremenu zaboravljen.

Sud u Strazburu doneo je sada odluku da Azerbejdžan nije sproveo efikasnu istragu, uprkos saznanjima o trgovini ljudima, prinudnom radu i neljudskom tretmanu zaposlenih, koje je dobio kroz izveštaje organizacije ASTRA iz Beograda, Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije ECRI iz 2011. i Grupe stručnjaka za borbu protiv trgovine ljudima Saveta Evrope GRETA iz 2014. Pored toga, svim oštećenim radnicima dosuđena je naknada nematerijalne štete od 5.000 evra, koje im država Azerbejdžan mora da im isplati.

- Ova presuda predstavlja prekretnicu u "slučaju SerBaz" i tračak nade i za ostale oštećene radnike u ovom slučaju - poručuju iz Astre.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri