PRIZNANJE BORBI ZA SLOBODU IZRAŽAVANJA: Ko su dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za mir

I. STANOJEVIĆ/ B. VLAHOVIĆ

08. 10. 2021. u 22:43

ZA "hrabru borbu za slobodu izražavanja na Filipinima i u Rusiji" Nobelovu nagradu za mir dele dvoje novinara.

ПРИЗНАЊЕ БОРБИ ЗА СЛОБОДУ ИЗРАЖАВАЊА: Ко су добитници овогодишње Нобелове награде за мир

Marija Reša, Foto AP

Filipinka Marija Reša i Rus Dmitrij Andrejevič Muratov su laureati zbog, kako je rekla predsednica Norveškog Nobelovog komiteta Berit Rajs-Andersen, "učinjenih napora da obezbede slobodu izražavanja, koja je preduslov demokratije i trajnog mira i da su oni "istovremeno predstavnici svih novinara koji se zalažu za te ideale u svetu u kojem se demokratija i sloboda medija suočavaju sa sve nepovoljnijim uslovima". U trci za nagradu je bilo 329 kandidata. Nagradu, koja će biti uručena 10. decembra u Oslu, prate zlatna medalja i nešto više od 1,1 milion dolara. Ovu sumu podeliće Reša i Muratov.

Dmitrij Muratov, Foto AP

 

* * * * * * * * *

Analizama stekla milione pratilaca

Filipinka Marija Reša je 2012. godine bila suosnivač "Raplera", kompanije za digitalne medije za istraživačko novinarstvo, koju i danas vodi. Kao novinar i izvršni direktor firme, pokazala se kao "neustrašivi branitelj slobode izražavanja".

"Rapler" je jedan od nekolicine filipinskih medijskih kuća koje otvoreno kritikuje predsednika Rodriga Dutertea i njegovu politiku. Populistički lider našao se na meti Rašinih "strelica" zbog svoje kontroverzne kampanje protiv narkotika, ali i kršenja ljudskih prava i korupcije.

Reša i "Rapler" su, takođe, dokumentovali kako se društveni mediji koriste za širenje lažnih vesti, uznemiravanje protivnika i manipulaciju javnom političkom scenom.

U izjavi za javnost, "raplerovci" poručuju da su počastvovani, ali i iznenađeni činjenicom da je njihovoj šefici dodeljeno ovo priznanje:

- Ono nije moglo doći u bolje vreme, nego u ovo kad su novinari i istina napadnuti i potcenjeni - kaže se u izjavi zaposlenih u Rešinoj kompaniji.

"Rapler" je, u međuvremenu, dostigao čak 4,5 miliona pratilaca na "Fejsbuku", i svetsku slavu zahvaljujući svojim inteligentnim i preciznim analizama koje "pogađaju pravo u metu". 

Foto Tanjug

* * * * * * * * *

Kritičaru vlasti čestitke iz kremlja

Glavni urednik moskovskog opozicionog lista "Nova gazeta" Dmitrij Muratov (59) treći je građanin Rusije dobitnik Nobelove nagrade za mir. U sovjetsko vreme dobio ju je 1975. godine disident Andrej Saharov, a 1990. "otac perestrojke" Mihail Gorbačov.

Nobelov komitet smatra "Novu gazetu" najnezavisnijim ruskim izdanjem, ali nema sumnje da je na odluku žirija uticalo što je u martu 2014. Muratov potpisao "Obraćanje protiv politike ruskih vlasti na Krimu", a septembra 2020. pismo podrške protestima u Belorusiji.

Muratovu su čestitali iz Kremlja, a portparol Dmitrij Peskov je kazao da je nagradu dobio talentovani i smeli novinar koji dosledno radi u skladu sa svojom idealima.

Muratov je rodom iz Samare, a završio je Filozofski fakultet u Kujbiševu. Radio je prvo u "Komsomolskoj pravdi", a devedesetih godina bio jedan od osnivača "Nove gazete", a od 1995. i glavni urednik. Za vreme njegovog uredničkog mandata, list je objavio mnogo tekstova koji su imali veliki odjek. Radio je i kao TV voditelj na NTV. Svojevremeno je bio član opozicione partije Jabloko.

- Smatram da je ovo priznanje za zasluge svih onih saradnika "Nove gazete" koji su poginuli za slobodu govora. To su Igor Domnikov, Jurij Šćehočihin, Ana Politkovska, Nastja Baburova, Nataša Estemirova i Stas Markelov - kazao je Muratov i obećao da će deo novca koji dobije od nagrade pokloniti fondu "Krug dobra". 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju