A JOHANIS IGRA GOLF! Dok u Rumuniji kovid 19 hara, ceo politički sistem puca

I. STANOJEVIĆ

08. 10. 2021. u 23:14

ČETVRTI talas virusa korona odnosi u Rumuniji ne samo rekordni broj života od početka pandemije, već je srušio i vladu u Bukureštu.

А ЈОХАНИС ИГРА ГОЛФ! Док у Румунији ковид 19 хара, цео политички систем пуца

Klaus Johanis, Foto Arhiva

Kabinet, na čijem je čelu bio nacionalno-liberalni premijer Florin Kicu, pao je izglasavanjem nepoverenja u parlamentu, na inicijativu socijaldemokrata. Ova vlada bila je na vlasti samo devet meseci, a njenom padu prethodile su koalicione intrige, smena ministara, politički, a onda i nezapamćeni zdravstveni haos.

Nepoverenje premijeru i njegovoj vladi izglasalo je neverovatnih 90 odsto prisutnih poslanika. Pitanje poverenja nameravale su da podnesu i nacionalistička ekstremno desničarska Alijansa za ujedinjenje Rumuna, kao i zeleno-liberalna Unija za spas Rumunije, koja je donedavno bila u vladi. Pogoršanje pandemije dolilo je ulje na vatru nagomilanih problema.

U Rumuniji, drugoj na listi najsiromašnijih zemalja u EU, pandemija ovih dana bukti.

Vakcinisana je tek trećina stanovništva, dok građani i dalje protestuju protiv restriktivnih mera. Minule sedmice je broj dnevnih novozaraženih skočio na rekordno visok nivo i premašio 15.000. Samo u sredu preminulo je 300 ljudi.

Zdravstveni sistem puca po svim šavovima, pa je i Mađarska pružila komšijsku ruku i počela da prihvata najteže slučajeve obolelih od kovida 19 u svoje bolnice. Vlada u Budimpešti će iduće nedelje poslati u Rumuniju i 1.000 kutija antivirusnog leka "favipravir" kao pomoć u borbi protiv pandemije.

Usred četvrtog talasa pandemije i krize zdravstva rumunski predsednik Klaus Johanis je pre nekoliko dana, u belom odelu, posetio ekskluzivni golf klub.

- Golf čovek može da igra u svakom starosnom dobu. Želim da ohrabrim što više ljudi da se bave ovim lepim sportom - rekao je dobro raspoloženi Johanis.

Rumune je to podsetilo na Mariju Antoanetu, francusku kraljicu koja je tokom stravične gladi poručila narodu da "jede kolače ako nema hleba".

Decenijama politička blokada

Rumunski ustav je tako napisan da i predsednik države i vlada imaju nadležnosti koje se u delom preklapaju, što već decenijama dovodi do političkih blokada. Propalo je više ustavnih reformi. Od 2012. na mestu premijera promenilo se 17 političara u 13 različitih vlada, a smene ministara je teško i nabrojati.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku