MERKEL PORUČILA NEMCIMA: Glasajte za Lašeta da nam zemlja ostane stabilna, možete li da zamislite CDU, Zelene i Levicu na vlasti?

Novosti onlajn

24. 09. 2021. u 22:44

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u petak glasače da daju glas Arminu Lašetu, konzervativnom kandidatu njene stranke CDU, kako bi Nemačka "ostala stabilna", dva dana pre parlamentarnih izbora na kojim se bira njen naslednik.

МЕРКЕЛ ПОРУЧИЛА НЕМЦИМА: Гласајте за Лашета да нам земља остане стабилна, можете ли да замислите ЦДУ, Зелене и Левицу на власти?

Foto: Olivier Hoslet, Pool via AP

- Da bi Nemačka ostala stabilna, Armin Lašet mora da postane savezni kancelar - rekla je Angela Merkel na skupu svoje stranke u Minhenu.

Ankete uoči izbora predviđaju tesan dvoboj kandidata socijaldemorkata Olafa Šolca i Lašeta.

- Nije nevažno ko upravlja Njemačkom - dodala je Merkel i upozorila kakav bi bio na scenario ako pobedi Šolc, koji prema anketama vodi. "Možete li da zamislite crveno-crveno-zelenu vladu? - pitala je ona.

Među mogućim opcijama buduće vladajuće koalicije nije isključen savez "crveno-crveno-zeleni" između socijaldemokratskog kandidata SPD-a Olafa Šolca, Levice i Zelenih. Ta koalicija ipak nije najverovatnija jer postoje brojne ideološke razlike među 3 stranke.

Konzervativci, koji loše stoje u anketama, su tu perspektivu iskoristili kako bi mobilisali svoje birače.

Kancelarka je kritikovala povećanje poreza koje predviđa socijaldemokratski kandidat i što bi moglo da nagna nemačke kompanije da se presele u Austriju ili Holandiju.

- To nije naša politika - naglasila je Merkel i dodala da ona preferira "politiku koja omogućuje firmama da ostanu u zemlji i otvaraju radna mesta - ovde, kako bi Nemačka napredovala".

Kancelarka je takođe upozorila na opasnost koju bi Nemačkoj donelo uklanjanje "kočnice zaduživanja", a reč je o "bezbednosnoj kočnici" koja je ugrađena u ustav i ograničava državno zaduživanje, kao i na opasnost "zadužene Evropske unije" što bi se moglo dogoditi pobedom levice.

Jedan od zadataka "kočnice zaduživanja" je i uspostavljanje "generacijske pravednosti" koja predviđa izbegavanje ostavljanja dugova generacijama koje dolaze.

(Hina)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)