PARIZ PRAVI "ATOMSKI BLOK" SA NJU DELHIJEM: Posle okretanja leđa Australiji, zbog podmorničke krize, Francuska stvara svoj savez protiv Kine

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

22. 09. 2021. u 23:17

KRIZA s podmornicama u Indopacifiku dobija drugi čin.

ПАРИЗ ПРАВИ АТОМСКИ  БЛОК СА ЊУ ДЕЛХИЈЕМ: После окретања леђа Аустралији, због подморничке кризе, Француска ствара свој савез против Кине

MOĆNO Francuska nuklearna podmornica, Foto EPA

Posle okretanja leđa Australije Francuskoj, uz svesrdnu pomoć SAD i Velike Britanije, sada bi na scenu mogli da stupe Indijci, u regionu u kome Francuska ima istorijski značajne interese. Pojavljuju se nagoveštaji da bi, umesto Australijanaca, Francuzi sada mogli da naoružaju Indiju, i to podmornicama najnovije tehnologije - ne dizel verzijama, kao što je to bilo namenjeno Kanberi - nego onima na nuklearni pogon.

Time bi došlo do novog "mešanja karata" u ionako zamršenoj međunarodnoj situaciji u kojoj SAD, Velika Britanija i Australija prave blok protiv Kine. S druge strane, sada bi Francuska i Indija združene mogle da stanu u odbranu svojih strateških i ekonomskih interesa, u rivalstvu s Kinom.

U prilog ovoj tezi ističe se da indijska vlada već godinama ima nameru da modernizuje svoju flotu. Da se ne gubi vreme, pokazuje i činjenica da su predsednik Makron i indijski premijer Nerendra Modi razgovarali telefonom u utorak, izrazivši nameru da zajedno deluju u indopacifičkom prostoru. Ovaj pristup ima za cilj, ističu u Jeliseju, promovisanje regionalne stabilnosti i vladavine prava, uključujući i u okviru evroindijskih odnosa, "bez ikakvog oblika hegemonije".

Saopštenjem iz Jelisejske palate se ističe da je Makron podsetio na posvećenost Francuske da doprinese jačanju indijske strateške autonomije, u okviru bliskih odnosa dva strateška partnera. Namera je i da se ojača bilateralna saradnja u svim oblastima, posebno na ekonomskom planu. Narenda Modi je, putem "Tvitera", istakao važnost bilateralnog strateškog partnerstva o čijem produbljivanju je razgovarao i francuski šef diplomatije Žan-Iv le Drijan sa indijskim kolegom Subrahmanijamom Džaišankarom.

Indija je takođe saveznik i Australije. Prošle godine Nju Delhi i Kanbera su potpisale sporazum o vojnoj saradnji i logističkoj podršci.

OD MORA DO SVEMIRA

FRANCUSKA je već prodala "Rafale" Indiji, otvorila je svoje baze za indijsku mornaricu u Džibutiju i Emiratima, izvode zajedničke operacije u Indijskom okeanu. Oblasti u kojima Francuska i Indija mogu dalje da prodube saradnju su široke, od odbrane protiv sajber-napada, do svemirskih istraživanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024