"EVERGRANDE" LJULJA SVETSKO TRŽIŠTE: Kompanija duguje milione - 171 banci i 121 finansijskoj firmi

D. Savić

22. 09. 2021. u 11:15

GLOBALNA tržišta akcija su u velikoj pripravnosti, jer se kineski gigant "Evergrande", pogođen krizom, sutra suočava sa ključnim testom.

ЕВЕРГРАНДЕ ЉУЉА СВЕТСКО ТРЖИШТЕ: Компанија дугује милионе - 171 банци и 121 финансијској фирми

Foto Tanjug/AP

Najzaduženiji gigant nekretnina na svetu trebalo bi u četvrtak da otplati kamate od 84 miliona dolara, ali kompanija se bori da pronađe gotovinu za podmirenje obaveza.

"Evergrande" se poslednjih decenija agresivno širio pozajmicama od preko 300 milijardi dolara i postao jedna od najvećih kineskih kompanija. No, Peking je prošle godine uveo nova pravila za kontrolu duga velikih investitora. Te mere navele su "Evergrande" da prodaju nekretnine uz velike popuste, kako bi obezbedio novac za održavanje poslovanja. Sada se bori da isplati kamate na svoja dugovanja.

Ta neizvesnost je ove godine dovela do pada cena akcija "Evergrandea" za čak 85 procenata i snizila kreditni rejting. Propast firme dovela bi do lančanog kolapsa.

Foto Ilustracija V. N.

Tekst potpisa

Mnogi su kupili nekretnine od "Evergrandea" i pre početka gradnje, pa ako propadne, preti im gubitak novca. Kompanije koje posluju sa "Evergrandeom", od projektantskih firmi, do dobavljača materijala, takođe su u opasnosti od gubitaka koji bi mogli da ih gurnu u bankrot. Finansijski pad imao bi i dalekosežnije posledice, jer "Evergrande" duguje novac 171 domaćoj banci i 121 finansijskoj firmi.

Foto Tanjug/AP

Ako "Evergrande" ne izvrši obaveze, banke i drugi zajmodavci mogli bi da budu primorani da pozajmljuju manje, što bi vodilo u kreditnu krizu. To ne ide naruku drugoj svetskoj ekonomiji, Kini, jer kompanije koje ne mogu da se zadužuju teško rastu, a često ne mogu ni da nastave da rade. Strani investitori bi u tom slučaju Kinu mogli da smatraju manje privlačnom za ulaganja.

Preteći lančani kolaps prezaduženog giganta navodi, stoga, neke analitičare da veruju da bi Peking mogao da interveniše kako bi spasao kompaniju i osigurao da opstane "Evergrandeova" osnovna delatnost. No, uticajni glavni urednik državnih novina "Global tajms" Hu Ksijin smatra da "Evergrande" ne treba da se oslanja na pomoć vlade, jer je cilj Pekinga da obuzda korporativni dug, pa bi veliki "pojas za spasavanje" mogao da dube vrlo loš primer.

OD HRANE DO FUDBALA

BIZNISMEN Hui Ka Ian osnovao je "Evergrande", ranije "Hengda grupa", 1996. godine u Gvangdžou, u južnoj Kini. Danas ima preko 1.300 projekata u 280 gradova Kine, dok "Evergrande grupa" obuhvata daleko više - od proizvodnje električnih automobila i hrane, pa do jednog od najvećih kineskih fudbalskih timova Gvangdžou. Huiovo bogatstvo američki časopis "Forbs" procenjuje na oko 10,6 milijardi dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRUŠIO SE RUSKI STRATEŠKI BOMBARDER: Pao nakon borbenog zadatka u Ukrajini, oglasilo se i ministarstvo