PARIZ LJUT NA LONDON: Otkazan susret francuskog ministara vojske sa britanskim kolegom

D. D. S.

20. 09. 2021. u 18:59

Francuska je otkazala sastanak između ministarke vojske Florens Parli i njenog britanskog kolege DŽejmsa Hipija, planiran za ovaj mesec. Do otkazivanja je došlo pošto je Australija odustala od kupovine podmornica od Francuske, a ušla u bezbednosni pakt AUKUS sa SAD i Velikom Britanijom. Taj pakt će joj omogućiti tehnologiju da napravi svoju podmornicu na nuklearni pogon.

ПАРИЗ ЉУТ НА ЛОНДОН: Отказан сусрет француског министара војске са британским колегом

Foto Tanjug/AP

Britanski premijer Boris DŽonson pokušao je da umanji zabrinutosti Pariza i istakao je da sporazum "nije planiran kao isključiv, već je to nešto što ne treba da izaziva zabrinutost, posebno kod francuskih prijatelja".

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan opisao je potez Kanbere kao "nož u leđa i neprihvatljivo ponašanje između saveznika i partnera".  Predsednik SAD DŽozef Bajden, u međuvremenu, je zatražio telefonski razgovor sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

- Želimo objašnjenja i SAD moraju da daju odgovor na ono što izgleda kao veliko kršenje poverenja -  rekao je portparol francuske administracije Gabrijel Atal.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)