ZAHAROVA PORUČILA AMERIČKIM KOMPANIJAMA: "Ako želite da radite u Rusiji – poštujte naše zakone"

Novosti onlajn

18. 09. 2021. u 09:52

POŠTOVANjE ruskog zakona je garancija za poslovanje američkih kompanija u Rusiji, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА ПОРУЧИЛА АМЕРИЧКИМ КОМПАНИЈАМА: Ако желите да радите у Русији – поштујте наше законе

Foto: Jutjub/Ruptly

Komentarišući vest u listu „Njujork tajms“ u kojoj se tvrdi da su „Gugl“ i „Epl“ obrisali aplikaciju „Navaljni“ zbog pretnji njihovim zaposlenima krivičnim gonjenjem, Zaharova je poručila da tu interpretaciju ostavlja na savest američkim medijima „ako je uopšte imaju“.

- U stvari je sve mnogo jednostavnije: potrebno je poštovati ruski zakon. To isto traže druge zemlje od stranih kompanija i državljana koji posluju na njihovoj teritoriji - napisala je Zaharova na Telegramu.

Kako je naglasila, da su „Gugl“ i „Epl“ počeli da se pridržavaju uputstava kada su im poslata, ne bi bilo poziva na sednicu komisije i potrebe za vođenjem javne polemike.

„Verujem da su mislili da će biti 'kao i uvek': podići će buku u javnosti i sve će biti kao pre. Ali ta vremena za američke kompanije su prošla – neće biti kao pre“, poručila je ona.

Ruska služba „Roskomnadzor“ zahtevala je 20. avgusta uklanjanje aplikacije „Navaljni“ iz onlajn-prodavnica „Epl“ i „Gugl“ na osnovu zahteva Generalnog tužilaštva Rusije da ograniči pristup resursima povezanim sa „Fondom za borbu protiv korupcije“ (organizacija priznata u Rusiji za nevladinu organizaciju-stranog agenta i ekstremističku organizaciju) čiji je osnivač Aleksej Navaljni. Dan nakon zasedanja Komisije Saveta federacije za zaštitu državnog suvereniteta i sprečavanje mešanja u suverene poslove Rusije aplikacija je nestala iz prodavnica aplikacija dve američke kompanije.

Šef Komisije Saveta federacije Rusije za zaštitu državnog suvereniteta Andrej Klimov izjavio je da je aplikacija uklonjena iz prodavnica aplikacija nakon čitavog niza događaja, konkretno, razgovora sa američkim ambasadorom u Rusiji.

Bonus video:

Fejsbuk zabranio širenje "najveće teorije zavere na svetu"

 

(Sprutnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)